Доходи на висоті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доходи на висоті

Казна та Політика
925
У вересні Держмитниця і ДПАУ перевиконали доходи загального фонду держбюджету більш ніж на 1 млрд грн. Додаткові податкові надходження забезпечило різке прискорення темпів збільшення імпорту. Експерти впевнені, що тенденція нарощування постачання іноземних товарів збережеться і можна буде очікувати безпроблемного виконання доходів бюджету за рахунок імпортного ПДВ аж до кінця року.
За оперативними даними Держказначейства, у січні-вересні в загальний фонд бюджету надійшло 134,3 млрд грн, або 107,2% плану (+9,1 млрд грн): Держмитниця зібрала 69,147 млрд грн, або 125,1% плану (51,5% доходів бюджету), Державна податкова адміністрація (ДПАУ) - 80,7 млрд грн, або 103,8% плану. Із цієї суми відшкодовано ПДВ на 25,5 млрд грн, або 143,8% плану. У підсумку частка ДПАУ в доходах склала 41,1%.
Учора Міністерство фінансів оголосило, що у вересні обсяг надходжень у загальний фонд держбюджету був перевищений на 8,1% і склав 14,7 млрд грн.
За даними Держказначейства, план доходів минулого місяця становив 13,629 млрд грн. Таким чином, понад кошторис у бюджет надійшло близько 1,07 млрд грн. Скільки зібрали в скарбницю ДПАУ і Держмитниця, у Мінфіні не повідомили, але відзначили, що збільшення в законі про бюджет доходів на 1,7 млрд грн "повністю враховане в плані вересня".
Інформацію про збір податків оприлюднили у фіскальних відомствах. У прес-службі Держмитниці повідомили, що в загальний фонд бюджету перераховано на 14,2% більше від плану - 8,583 млрд грн. З огляду на те, що спочатку хотіли зібрати 7,557 млрд грн, додатково митники нарахували податків на 1,026 млрд грн. Перевищення за дев'ять місяців склало 13,8633 млрд грн, у цілому по бюджету через недобір у спецфонд - 3,006 млрд грн, або 4% плану. "Зниження викликане зменшенням ставок на імпорт автомобілів у зв'язку із вступом України у СОТ", - пояснив директор департаменту митних платежів Держмитниці Сергій Джигалов. З 16 травня мито на імпорт автомобілів знизилося з 25% до 10%.
Як з'ясувалось, ДПАУ також удалося виконати план. Джерело у відомстві розповіло, що перевиконання склало 7,4%: зібрали 8,046 млрд грн при плані 7,448 млрд грн (+0,6 млрд грн). Великий збір податку на прибуток (+0,73 млрд грн) і рентної плати на видобуток нафти та газового конденсату (+0,488 млрд грн) перекрив невиконання завдання зі збору ПДВ (-0,6 млрд грн). У підсумку навіть із урахуванням перевищення плану відшкодування ПДВ (на 419,4 млн грн - до 2,691 млрд грн) ДПАУ надала бюджету додатково 0,138 млрд грн.
В адміністрації таку динаміку пояснюють високим зростанням як імпорту, так й експорту. "Ми більше компенсуємо ПДВ, тому що замість запланованих темпів збільшення експорту на 22% маємо зростання на 57,5%, більше на 18,6 млрд грн, - говорить співрозмовник. - А темпи зростання імпорту становлять 46,6% замість 20,9%, на 12,9 млрд грн більше". Це і дозволило бюджету за дев'ять місяців одержати зайвих 9 млрд грн, вважають у ДПАУ.
Високі темпи зростання імпорту та імпортного ПДВ збережуться до кінця року, упевнені експерти. "Надходження митниці будуть основним джерелом перевиконання бюджету, особливо на тлі світового зниження попиту на продукцію металургії, що може зменшити відрахування податку на прибуток", - прогнозує директор департаменту податкової політики Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Артем Рудик.
"Темпи збільшення імпорту залишаться високими, - вважає аналітик ІК Dragon Capital Олена Білан, - хоча під кінець року почнуть знижуватися: фінансова криза привела до зменшення обсягу імпорту продукції машинобудування. За нашими розрахунками, до кінця року темпи зростання імпорту знизяться на 4-5%, і ця тенденція продовжиться в 2009 році".
Але поки митниця перевиконує доходи бюджету, депутати будуть прагнути їх витратити. Тільки у вересні за рахунок перевищення надходжень від імпорту ПДВ двічі були збільшені витрати бюджету: введений третій етап єдиної тарифної сітки за 1,127 млрд грн і збільшене фінансування аграрної галузі на 1,72 млрд грн.
За останній тиждень у Верховній раді було зареєстровано ще два законопроекти, що передбачають збільшення дотацій НАК "Нафтогаз України" та авіабудівельної галузі на загальну суму 10,96 млрд грн. Міжнародні експерти пропонують утриматися від витрати додаткових коштів. "Ми рекомендуємо зберегти позапланові бюджетні надходження. Такий крок цього року послабить інфляційний прес, знизить дефіцит зовнішньоекономічного балансу, а головне, зменшить базу витрат 2009 року та дасть уряду можливості для проведення маневру у фіскальній політиці", - сказав голова представництва МВФ в Україні Балаш Хорват.
Слід зазначити, що таке збільшення імпорту, що дозволяє виконувати бюджет, викликає тривогу в уряді. Як повідомили в Мінекономіки, підготовлений міністерством план зниження негативного сальдо зовнішньої торгівлі товарами вже схвалений урядовим комітетом з питань економічної політики і найближчим часом буде переданий на розгляд у Кабмін. Нагадаємо, основні положення цього плану направлені на зниження темпів збільшення імпорту товарів. "Очевидний певний конфлікт інтересів: високі темпи імпорту підривають макроекономічну стабільність, але збільшують доходи бюджету. Уряду все-таки варто зробити вибір на користь стабільності", - вважає Білан.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас