НБУ: Українська економіка повинна готуватися до більш суттєвих коливань курсу гривні... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Українська економіка повинна готуватися до більш суттєвих коливань курсу гривні...

Валюта
11108
Українська економіка повинна готуватися до набагато більш істотних коливань курсу гривні, заявив заступник голови Національного банку України (НБУ) Олександр Савченко.
"У найближчому майбутньому нас можуть очікувати набагато більш серйозні коливання курсу гривні, і економіка повинна бути до них готова. Згладжування курсових хвиль, на чому донедавна концентрувався Нацбанк, нераціонально в умовах глобальної фінансової кризи", - сказав він.
За словами заступника голови НБУ, поточні курсові зміни можна розцінювати як частину тренінгу для населення і підприємств.
"Змінний курс корисний для всіх суб'єктів економічної діяльності. Поточну ситуацію можна вважати навіть елементом навчання, що дуже корисно для підготовки компаній і населення до режиму змінного курсу", - відзначив О.Савченко.
Як повідомлялося, на міжбанку з початку року курс гривні знизився на 1,1% - до 5,1100 грн/$1, тоді як за 2007 рік він знизився на 0,2% - до 5,0540 грн/$1. З початку поточного року офіційний курс до долара США зміцнився на 3,7% - до 4,8615 грн/$1.
Серед причин зниження гривні останнім часом, заступник голови Нацбанку назвав відтік спекулятивного капіталу нерезидентів з фондового ринку, закупівлі валюти НАК "Нафтогаз України" і стримування продажу валютного виторгу експортерами.
При цьому, за його словами, НБУ утримується від підтримки курсу гривні, зокрема, для стримування імпорту.
"Перша причина, через яку ми утримуємося від виходу на міжбанківський ринок, полягає в тому, що ми вважаємо теперішній тиск на гривню на валютному ринку тимчасовим явищем... Друга причина, через яку НБУ не виходить на ринок, - це стрімко зростаючий імпорт", - сказав він.
Заступник голови НБУ відзначив, що за оцінками Нацбанку, в 2008 році обсяг імпорту складе близько $100 млн. "У поточних умовах підтримувати курс гривні - означало б стимулювати ще більший приплив імпортних товарів, витрачаючи на це золотовалютні резерви... Це не логічно", - пояснив банкір.
О.Савченко також пообіцяв, що офіційний курс і фактичний міжбанківський будуть зближатися.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас