Україна і Росія можуть укласти дві нові угоди щодо газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Росія можуть укласти дві нові угоди щодо газу

Енергетика
373
Уряд РФ і Кабінет міністрів України в четвер можуть укласти Меморандум про співробітництво в газовій сфері, а ВАТ "Газпром" (РФ) і НАК "Нафтогаз України" - нову Угоду про основні умови подальшого розвитку відносин у газовій сфері.
Видання з посиланням на проекти зазначених документів уточнює, що Меморандум є більш загальним документом і передбачає відмову від будь-яких посередників і перехід на прямі взаємини між "Газпромом" і "Нафтогазом України", взаємні гарантії щодо транзиту і постачання природного газу.
Меморандум також передбачає повернення "Нафтогазу України" права реекспорту природного газу в країни Європи.
"Комерсант-Україна" повідомляє, що відповідно до проекту Угоди НАК у рамках реекспорту зможе продавати природний газ на кордоні України із країнами Європи - ТОВ "Газпром експорт", 100%-вій дочірній компанії "Газпрому".
Проект Угоди передбачає відмову від договірних цін на природний газ, що поставляється в Україну, і їхньої прив'язки до цін на російський газ у Європі з урахуванням понижуючого коефіцієнта.
Документ також містить зобов'язання "Нафтогазу України" у найкоротший термін повністю погасити заборгованість за імпортний природний газ у розмірі $1,8 млрд через покупку в "Газпрому" відповідних прав вимог до RosUkrEnergo AG (Швейцарія).
Крім того, НАК відповідно до проекту Угоди може взяти на себе зобов'язання повернути "Газпрому" 11 млрд куб. м газу, відібраних із ПСГ України, але не оплачених, пише "Комерсант-Україна".
Високопоставлене джерело в уряді України в четвер підтвердило агентству "Інтерфакс-Україна" факт існування проекту Меморандуму. Воно повідомило, що цей документ не містить конкретної ціни на природний газ, що в 2009 році буде поставлятися з Росії в Україну.
Джерело з оточення прем'єр-міністра України, у свою чергу, уточнило агентству, що "Нафтогаз України" у цей час не має боргів безпосередньо перед "Газпромом". Держхолдинг, за його словами, має поточні зобов'язання перед RosUkrEnergo, термін виконання яких минає 25 жовтня.
Співрозмовник агентства також уточнив, що раніше 11 млрд куб. м газу в ПСГ України закачало, але не оплатило "Газпрому" саме RosUkrEnergo.
Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко в четвер у Москві зустрінеться із главою уряду РФ Володимиром Путіним. Сторони планують обговорити, у тому числі співробітництво в енергетичній сфері. Ю.Тимошенко в даній поїздці супроводжують міністр палива та енергетики Юрій Продан і голова правління НАК "Нафтогаз України " Олег Дубина.
"Газпром" з 2006 року поставляє в Україну природний газ центральноазіатського та російського походження винятково через RosUkrEnergo, 50% акцій якого опосередковано належить двом українцям Дмитру Фірташу та Івану Фурсіну.
RosUkrEnergo із квітня 2006 року по березень 2008 року продавав весь газ, призначений для споживачів України, винятково ЗАТ "УкрГаз-Енерго", по 50% акцій якого належить НАК і RosUkrEnergo.
"УкрГаз-Енерго" у першому кварталі поточного року придбало в RosUkrEnergo 5,2 млрд куб. м природного газу для наступного постачання споживачам України. "Нафтогазу України" у березні поточного року вдалося укласти контракт купівлі-продажу природного газу безпосередньо з RosUkrEnergo, що зобов'язалося в 2008 році поставити держхолдингу до 49,8 млрд куб. м природного газу.
Таким чином, обсяг постачань природного газу в Україну в 2008 році може досягти 55 млрд куб. м.
RosUkrEnergo в 2007 році поставило в Україну 50,09 млрд куб. м природного газу - на 0,08% (на 0,04 млрд куб. м) менше, ніж в 2006 році.
Газотрейдер в 2006 році продавав газ Україні по $95 за 1 тис. куб. м. З 1 січня 2007 року ціна зросла на 36,8% - до $130 за 1 тис. куб. м, з 1 січня 2008 року - на 38,1%, до $179,5 за 1 тис. куб. м.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас