Що робити із цінними паперами? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що робити із цінними паперами?

Фондовий ринок
1506
Через фінансову кризу приватні інвестори вже вивели з інвестфондів більшу частину того, що вклали. Вартість чистих активів відкритих ПІФів тільки за серпень скоротилася більш ніж на 30 млн. грн. "Деньги" з'ясовували, які втрати інвесторів та який з фондів все-таки зумів заробити на падаючому ринку. А ще стало ясно - що саме в даній ситуації робити інвесторам.
Якщо в 2007 році український фондовий ринок був найбільш швидкозростаючим ринком у світі, то тепер він - один з найбільш швидкопадаючих. Індекс ПФТС з початку року "просів" майже на 70%, а більшість працюючих на ринку публічних фондів показують одні збитки.
І хоча 19 вересня індекс ПФТС й "підстрибнув" на 14%, але фонди як і раніше перебувають у глибокому "нокауті". Якщо вірити сайту investfunds.com.ua, з відкритих фондів з початку року на початок вересня інвестори "витягли" 166 млн. грн., а з інтервальних - 10 млн. грн.
"Я зробила дурість: на початку цього року вклала 5 тис. грн. в один відкритий фонд. За минулий рік цей ПІФ заробив більше 60% прибутку і я, що називається "повелася". Потім вже мої знайомі мені пояснили, що заходити у фонди на зростаючому ринку взагалі не можна - можна тільки втратити, а не заробити. Зараз від моїх грошей залишилося 3,9 тис. грн. Треба піти забрати, щоб не "згоріли" вже зовсім", - скаржиться консультант з питань нерухомості Тамара Вєдєнєєва.
На жаль, через кризу на фондовому ринку найбільше постраждали саме приватні інвестори, які мріяли заробити цього року стільки ж, скільки й минулого. За дев'ять місяців 2008 року акції деяких закритих корпоративних інвестфондів подешевіли на 30-55%. "Найбільше втратили фонди, що інвестують велику частку інвестиційного портфеля в акції українських підприємств (наприклад, закриті корпоративні фонди росту). Разом зі зниженням фондового ринку істотно знижувалася й вартість цінних паперів цих фондів", - констатує керівник відділу з роботи з інвесторами компанії "Мілленіум Ессет Менеджмент" Володимир Марков.
Не пощастило й учасникам відкритих пайових фондів зі збалансованою стратегією інвестування (в акції вкладається до 40% портфеля). Зниження вартості сертифікатів таких фондів склало з початку року від 4% до 25% (на вересень).
Лідери росту
Однак "Деньги" просто зобов'язані відзначити, що деякі фонди на тлі загальної депресії демонстрували чомусь казкові результати. Наприклад, у закритого фонду "ІТТ-Капітал" прибутковість з початку року склала 239%, "Транс-Інвест" - 38,37%, "Спінакер" - 24,29%, "ІТТ-Фінанс" - 17,30% (всі - закриті, дані зазначені на початок вересня). Особливо підкреслимо, що всі ці структури не є венчурними фондами (див. "Словник інвестора")!
Аналізуючи умови, за яких довелося працювати найприбутковішим фондам, експерти ринку виділяють кілька можливостей для одержання надвисоких прибутків на падаючому ринку. "Говорять, що деякі закриті фонди використовують "технічні" акції, тобто неринкові інструменти, котирування за якими або відсутні, або не міняються. Але я думаю, для професійних управляючих інвестиціями, це просто нонсенс", - говорить глава ради директорів КУА "Інвестиційний капітал Україна" Валерія Гонтарьова.
На її думку, більш-менш адекватну ринковій ситуації прибутковість корпоративні фонди могли одержати, якщо їхній регламент припускає інвестування не тільки в акції, але й в інструменти з фіксованою прибутковістю (облігації й депозити). Дійсно багато облігаційних фондів, незважаючи на паніку на фондовому ринку, змогли заробити для своїх інвесторів близько 5-14% за дев'ять місяців 2008 року. Наприклад, фонд "Синергія Бонд" з початку року на початок вересня заробив 6,88%, "Інвестиційний капітал II" (фонд облігацій) - 14%, "УкрСиб Стабільні інвестиції" - 5%, "Альтус фонд облігацій" - 2,36% (нагадаємо, прибутковість гривневого депозиту - 16-20% річних).
Багато управляючих передбачали настання кризи ліквідності банківської системи в Україні й переходу ринку облігацій на нові рівні прибутковості. Тому портфель облігацій фонду був вчасно розпроданий, а активи фонду - переведені в кошти. З настанням кризи й загальним підвищенням ставок, КУА проводили короткострокові операції на грошовому ринку й поступово формували інвестиційний портфель на нових рівнях прибутковості - 19-20%.
Розпродаж активів
Основною причиною серйозних збитків публічних фондів стало те, що їхні управляючі не змогли вчасно оцінити масштаби світової фінансової кризи й не квапилися продавати вже куплені акції, сподіваючись на те, що вони виростуть у майбутньому. А компанії, що вивели нові фонди, які запускалися в 2007 році й на початку 2008 року, робили великі інвестиції, сподіваючись, що ринок буде продовжувати рости й далі.
Однак глобальна криза привела до того, що котирування цінних паперів почали різко знижуватися. "На жаль, в українського ринку цінних паперів є свої дуже специфічні причини для падіння. Майже повна залежність від іноземного інвестиційного капіталу й відсутність серйозного українського внутрішнього інвестора створили ринок з надзвичайно низьким рівнем ліквідності, ринок, якому характерна односпрямованість. Іноземні інвестори керуються стадною моделлю поведінки - або всі в одну мить продають папери, або все одночасно купують", - відзначає Грегорі Грушко, управляючий директор напрямку "Ринки капіталів" інвестиційної групи "Арт-Капітал".
В результаті в багатьох інвесткомпаній приблизно із середини літа просто стало не вистачати грошей на підтримку поточної діяльності - на виплату зарплат, оренду офісів, на обслуговування кредитів, взятих під заставу нерухомості й спрямованих на покупку цінних паперів на ринку, тощо. От вони й почала розпродаж активів. При цьому продаються зараз найбільш ліквідні папери, адже попиту на неліквідні немає. Цим багато в чому й пояснюється падіння котирувань таких паперів, як акції "Райффайзен Банку Аваль", "Азовсталі", АЛМК, ММК ім. Ілліча та багатьох інших привабливих компаній.
"Фундаментальних підстав для продажу акцій металургійних компаній немає. За нашими оцінками, рентабельність галузі все ще перевищує 30%", - говорить гендиректор ІК "Конкорд Капітал" Ігор Мазепа.
До речі, відповідно до Закону України "Про ІСІ", управляюча компанія відповідає за втрати фонду, що виникли в результаті її діяльності (або бездіяльності). Відповідно до статті 27 Закону, інвестори ПІФів можуть піднімати питання про заміну КУА, якщо вартість чистих активів на один сертифікат знизилася протягом року більш ніж на 30% або якщо ціна сертифіката знизилася більш ніж на 20% нижче номіналу за той же період. Але ж вже є ПІФи, сертифікати яких протягом року подешевіли на 20-25%, так що скандали з інвесторами можливі вже в найскорішому часі.
Не виключено також, що через кризу до деяких фондів ДКЦПФР застосує зовнішнє управління. Цю можливість підтверджує й член Комісії Сергій Бірюк: "В умовах, в яких поставлений сьогодні український фондовий ринок, можливо все", - говорить він. Втім, фондовики не очікують банкрутства безпосередньо інвестиційних фондів. А от із самими інвесткомпаніями може бути всяке. "Є думка, що криза на фондовому ринку продовжиться й у наступному 2009 році. Тому ситуація припинення діяльності деяких КУА цілком імовірна. На ринку може залишитися кілька десятків КУА (зараз КУА - кілька сотень)", - прогнозує Володимир Марков.
Брати або не брати
У поточній ситуації, коли подальша поведінка біржових індексів не прогнозована й багато в чому залежить від подій на світових майданчиках, сумлінні фондовики радять інвесторам дотримуватися консервативної стратегії інвестування.
Тобто якщо й інвестувати у фонди, то в облігаційні або в ПІФи, в яких у портфелі мінімально можлива кількість акцій. З розворотом ринкового тренда можна буде досить активно інвестувати в ринок акцій, що сильно впав, а отже має потенціал росту.
Забирати ж гроші з фондів нам (втім, як завжди :)) знову не радять. "Далекоглядний та обережний інвестор не буде забирати свої гроші з фондів у сформованій ситуації. Забравши їх, він лише зафіксує свій збиток. Ті, що забирають гроші зараз, або піддані паніці, або гостро мають потребу в грошах, або знають, як їх примножити в іншому місці. Ми вважаємо, що український фондовий ринок вже дуже близький до свого "дна". А в такий час потрібно саме інвестувати", - відзначає Андрій Золотухин, управляючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент".
Для зменшення ризиків інвестора фондовики рекомендують робити періодичні покупки цінних паперів протягом всього терміну інвестування (за так званим принципом усереднення). Це дає можливість інвесторові здобувати папери фондів за заниженими цінами (у випадку корекцій). Однак "Деньги" не бачать зараз приводів до того, щоб, щодуху, нестися купувати папери інвестфондів. Чітких сигналів того, що ринок вже на "дні" й от-от почне рости, нам не видно.
Ну а самі експерти не готові назвати, яку частку інвестицій потрібно внести у фонди, а яку - віднести на банківські депозити. "Важко коментувати, чому 25% - туди або 10% - сюди. У консервативну стратегію фонду облігацій можна інвестувати набагато більше, тому що це високоприбуткова альтернатива депозиту в гарному банку. При інвестиціях в ІСІ у вас перед очами весь портфель активів-інвестицій фонду, і я впевнена, що другосортні банки вкладають гроші своїх клієнтів з набагато більшим ризиком для своїх вкладників", - говорить Гонтарьова. Все вірно, але тільки "Деньги" нагадують, що відносно депозитів діють гарантії Фонду гарантування внесків фізосіб, а інвесткомпанії не мають права не тільки гарантувати прибутковість, але навіть давати гарантії збереження самого вкладеного капіталу.
Словник інвестора
Закриті корпоративні фонди - фонди, створювані у вигляді акціонерного товариства й на конкретний термін (3, 5, 7 років і більше). На відміну від відкритих диверсифікованих фондів вони не зобов'язані дотримуватися вимог законодавства про диверсифікованості активів і можуть вести більше ризиковану політику. Їхні акції КУА звичайно викуповує або по закінченні терміну роботи фонду, або в період його роботи, але з більшим дисконтом.
Відкриті фонди - інвестиційні фонди, з яких, на відміну від закритих, інвесторові можна виходити в будь-який час. Вони, відповідно до законодавства, зобов'язані наслідувати більше консервативну інвестиційну стратегію.
Інтервальні фонди - інвестиційні фонди, подібні відкритим, тільки виходити з них інвесторові можна в певні, заздалегідь обумовлені умовами фонду періоди.
Венчурні фонди - закриті інвестиційні фонди, активи яких більш ніж на 50% доводяться на акції, які не допущені до торгів на фондовій біржі. Учасниками таких фондів можуть бути тільки юридичні особи. В Україні більша частина фондів - венчурні.
Фонди грошового ринку - фонди з консервативною стратегією інвестування, які вкладають гроші інвесторів тільки в інструменти з фіксованою прибутковістю (облігації та депозити).
Фонди облігацій - фонди, більша частина коштів яких вкладена в муніципальні, корпоративні та державні облігації.
Галузеві фонди - закриті корпоративні фонди, які вкладають гроші в акції підприємств однієї галузі (металургії, хімії, нафти та газу й так далі). Одні з найризикованіших фондів на ринку, тому що всі гроші інвесторів вкладаються в акції. Причому в акції компаній певних галузей.
ПФТС - Перша фондова торговельна система, організований майданчик для торгівлі цінними паперами. Є в Україні й інші торговельні майданчики, щоправда, менш "розкручені". Присутність акції в кошику ПФТС - не гарантія її безхмарного майбутнього. Час від часу з кошика ПФТС виключаються (назавжди або тимчасово) акції компаній, чиї керівники або мажоритарні акціонери поводилися вже занадто зневажливо відносно інших учасників фондового ринку. Останній за рахунком скандал - з Нижньодніпровським трубопрокатним заводом (у травні 2008 року).
Індексні фонди - звичайно фонди акцій, підібраних за певним принципом (акції, що входять до "кошику" ПФТС, наприклад). Якщо це фонд акцій, то, відповідно до вітчизняного законодавства, він може бути тільки закритим. Тобто таким, з якого можна вийти (і вивести свої гроші) тільки після завершення його роботи. Або можна вийти шляхом продажу акцій (паїв) такого фонду на вторинному фондовому ринку - як правило, з більшим дисконтом.
Обійняти та плакати
Втрати та заробітки фондів з початку року (на початок вересня 2008 року):
Джерело: власна панель "Денег"
Зірвався вниз
Що відбувалося з українським фондовим ринком (індекс ПФТС) з 26 серпня 2007 до 26 вересня 2008 року
Виросли всупереч всьому
Хто із закритих корпоративних фондів хоч щось заробив з початку року?*
* - Дані на 26 вересня 2008 року.
Впали як всі
Хто із закритих корпоративних фондів зазнає найбільші збитки?*
* - Дані на 26 вересня 2008 року.
Спів-хоронителі
Топ-10 відкритих диверсифікованих ПІФів, ранжируваних за прибутковістю з початку 2008 року
* - Всі коефіцієнти розраховувалися за результатами роботи фондів з жовтня 2007 року до вересня 2008 року.
Примітка:
Коефіцієнт Шарпа - оцінює ефективність роботи фонду в порівнянні з інвестуванням у безризиковий актив з урахуванням ризикованості оцінюваного портфеля. Чим коефіцієнт більше, тим ефективніше управління активами.
Коефіцієнт Бета - порівнює ризикованість фонду з ринковим орієнтиром.
Коефіцієнт Альфа - говорить про те, чи вдалося управляючому перевищити ту прибутковість, на яку можна розраховувати, виходячи з коефіцієнта Бета даного фонду.
Разом: З початку року вартість сертифікатів інвестфондів знизилася на 4-55%. Виходити з фондів зараз вже пізно - можна лише зафіксувати збитки. Залишається чекати висхідного тренда. А новим інвесторам - спостерігати з боку чекаючи розвороту ринку.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас