Експерти продовжують знижувати свої прогнози щодо цін на сировинні активи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти продовжують знижувати свої прогнози щодо цін на сировинні активи

401
На світовому ринку продовжується падіння цін практично на всі сировинні активи. Основною причиною цієї стійкої знижувальної тенденції стало зростання побоювань щодо посилення світової фінансової кризи, передає Reuters. Експерти продовжують знижувати свої прогнози щодо цін на сировинні активи.
Наприклад, економісти Deutsche Bank запевняють, що вже на початку наступного року барель нафти коштуватиме близько 92,50 дол. "На тлі світової фінансової кризи, що посилюється, попит на чорне золото продовжить знижуватися. Як наслідок, знижуватимуться і ціни на цю сировину", - йдеться в звіті Deutsche Bank.
Причому більшість аналітиків відзначають, що обвал цін на сировинні активи виявився не таким значним, як обвал світових фондових ринків. У цілому за минулий період ц.р. нафта подешевшала лише на 2%, а мідь – на 4%. Для порівняння: американський індекс Dow Jones Industrial Average втратив за цей же період 22%, а зниження індексу FTSE 100 склало 25%. "Я здивований, що зниження цін на сировинні активи виявилося не таким значним, як зниження ринків акцій", - говорить провідний економіст Robeco Лекс Хугдуін.
Єдина сировина, яка тільки виграла від кризи і сильного долара – золото. Річ у тому, що цей дорогоцінний метал зазвичай сприймається інвесторами як страховка від валютних і інфляційних ризиків. Тому в періоди кризи і високої волатильності золото має підвищений попит. Так, на початку цього тижня золото подорожчало до позначки 920 дол./унція. "Золото – єдиний сировинний актив, який зараз користується величезною популярністю серед інвесторів", - відзначає директор Citi Private Bank Філіп Уотсон.
Відзначимо, останній удар по сировинному ринку наніс конгрес США, який відмовився прийняти законопроект про виділення на підтримку фінансового ринку країни 700 млрд дол. Причому експерти відзначають, що у разі подальшого посилення кризи ціни на сировині активи продовжать знижуватися.
"На тлі проблем з ліквідністю і сильного долара ціни на сировинні активи продовжують знижуватися. Причому посилення економічної кризи лише додає олії до вогню", - відзначає представник Henderson Global Investors Тоні Долфін. При цьому експерт відзначає, що таке значне падіння цін на сировинні активи, швидше за все, відіб'є у інвесторів бажання купувати сировину.
Крім зростання побоювань щодо стану світової економіки, свою роль грає і зміцнення валюти США, що продовжується, відзначають експерти. Поки курс долара по відношенню до решти світових валют знижувався, ціни практично на всі сировинні активи росли. Проте, потім на світовому валютному ринку почалося різке зміцнення американської валюти. У результаті ціни практично на всі сировинні активи почали знижуватися. Наприклад, якщо в середині липня ц.р. за барель нафти давали близько 147 дол., то зараз чорне золото коштує близько 100 дол./бар. Знизилися ціни і на іншу сировину – мідь подешевшала за цей же період часу практично на 30%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас