Голова Єврокомісії закликав країни ЄС об'єднати зусилля в боротьбі з кризою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Єврокомісії закликав країни ЄС об'єднати зусилля в боротьбі з кризою

Казна та Політика
247
Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу закликав уряди країн-членів Євросоюзу об'єднати зусилля для підтримки фінансових систем, що страждають від світової кредитної кризи.
На думку голови ЄК, для відновлення довіри на ринках украй важливими є спільні дії урядів із надання допомоги банкам, що зазнають труднощі.
Також, наголосив Ж.М.Баррозу, необхідно знайти довгострокові вирішення проблем у банківській сфері. За його словами, в останні декілька днів європейській фінансовій системі непогано вдалося впоратися з труднощами, які все ж таки зберігаються. А для подолання цих труднощів, вважає Ж.М.Баррозу, необхідно робити більше і діяти ефективніше, передає Associated Press.
Нагадаємо, раніше уряди деяких європейських країн надали фінансову допомогу декільком фінансовим компаніям Європи. Зокрема, сьогодні Європейська комісія схвалила план із порятунку британського банку Bradford & Bingley у рамках дій із боротьби з фінансовою кризою. ЄК схвалила пропозиції британського уряду викупити портфель іпотечних паперів на суму 89 млрд дол. (62 млрд євро), а також продати депозити і відділення банку його іспанському конкурентові Santander.
Напередодні уряди Бельгії, Франції і Люксембурга повідомили про надання фінансової допомоги бельгійському банку Dexia SA у розмірі 6,4 млрд євро. Дане рішення про надання коштв банку було ухвалене у зв'язку з тим, що банк Dexia зазнав значні збитки від своїх операцій на території США.
Раніше уряди країн Бенілюксу вирішили надати найбільшій у Бельгії фінансовій групі Fortis Group 11,2 млрд євро (16,4 млрд дол.). Уряд кожної країни отримає по 49% акцій банків Fortis у своїй країні. Бельгія вкладе в компанію 4,7 млрд євро, Нідерланди - 4 млрд євро, а Люксембург - 2,5 млрд євро у формі конвертованого кредиту.
29 вересня ц.р. повідомлялося, що уряд Німеччини спільно з консорціумом банків надасть німецькому кредитному банку Hypo Real Estate кредитні поручительства у розмірі 35 млрд євро.
18 вересня комісар ЄС із питань економіки і кредитно-грошової політики Хоакін Альмунія висловив думку, що тривалість міжнародної фінансової кризи залишається невизначеною, вона може серйозно вплинути на економічне зростання країн Європи і привести до підвищення рівня безробіття. Х.Альмунія додав, що протягом декількох тижнів Євросоюз повинен внести пропозиції про зміни вимог до капіталу для фінансових інститутів і поліпшення у сфері банківського нагляду.
До цього Європейський центральний банк (ЄЦБ) здійснив чергову кредитну інтервенцію на ринку в загальному обсязі 25 млрд євро. Кошти overnight були розподілені на ринку з середньою ставкою 4,39%, мінімальна ставка склала 4,3%. Проте попит на грошові кошти перевищив пропозицію рівно в 2 рази - ЄЦБ отримав заявки від 43 банків на суму 50 млрд євро. Шляхом самостійної інтервенції банк прагне підтримати ліквідність фінансової системи єврозони.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас