Експерт: Фондовий ринок може, як вирости до 10%, так і втратити близько 15% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Фондовий ринок може, як вирости до 10%, так і втратити близько 15%

Фондовий ринок
641
Виходячи з об'єктивно складної несприятливої фінансово-інвестиційної обстановки в Україні та у світі, у жовтні поточна вартість вітчизняних біржових паперів буде залежати, в основному, від спекулятивних дій місцевих гравців і середньострокових стратегій керуючих компаній. Про інвестиційну ж активність нерезидентів можна буде забути в найкращому разі до кінця поточного року. Так вважає Генеральний директор ЗАТ "КУА "ІНЕКО-ІНВЕСТ" Олег Морква.
За його словами, зростання цін на українські акції буде можливе тільки у випадку істотного зниження негативних факторів як внутрішнього, так і зовнішнього характеру. У цей час ситуація на світових біржах залишається вкрай нестійкою та у випадку однобічних або незбалансованих дій міжнародних Центробанків та урядів держав-лідерів може привести до значного збільшення взаємної недовіри з боку учасників світової фінансової системи і практично до повної відмови від спільних скоординованих дій.
Основними причинами для ігнорування закордонними інвесторами інвестиційного ринку нашої країни будуть наступні фактори: падіння темпів зростання в національному виробництві, негативне сальдо, що росте, від зовнішньоторговельної діяльності, політична нестабільність, висока інфляція, девальвація гривні й у цілому недружній інвестиційний клімат.
З початку року капіталізація українських акцій уже знизилася в середньому на 70%, а індексний кошик ПФТС обвалився до свого 32 місячного мінімуму і переломити спадний тренд, що триває із травня, у жовтні буде дуже складно. Однак на короткострокових спекулятивних операціях біржовий український ринок може за місяць і підрости, тому будемо залишати йому і таку ймовірність.
З огляду на вищевикладені передумови і допущення, швидше за все, весь місяць український біржовий ринок зволіє перебувати в боковому тренді із середньомісячною амплітудою цінового коливання по акціях 10-20%, а фондовий індикатор буде змінюватися в індексному діапазоні від 300 до 400 індексних пункту. Причому волатильність українського та світового біржового ринку буде залишатися дуже високою, але на відміну від світових бірж, тренд українського біржового ринку буде визначатися в основному ситуативними, спекулятивними стратегіями, що зовсім не будуть відображати дійсний поточний фінансово-виробничий стан українських підприємств.
Таким чином, у жовтні український біржовий ринок залежно від щільності і якості політико-економічних подій в Україні та у світі, може, як вирости до 10%, так і втратити ще близько 15% від своєї вересневої капіталізації. Якщо ж під кінець року фінансова криза почне йти на спад, а у світових біржових ринків з'явиться більше оптимізму, індекс ПФТС може закрити 2008 рік і на рівні 420-480 індексних пункту (зростання із вересня до 30% і падіння з початку року 55-60%). Це може дати більше позитиву, як для внутрішніх, так і закордонних інституціональних і приватних інвесторів і можливо активізує їхній вихід на вітчизняний фондовий ринок, що неабияк подешевшав.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас