ЄЦБ, швидше за все, не змінить ставку у четвер, незважаючи на послаблення інфляції у регіоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ, швидше за все, не змінить ставку у четвер, незважаючи на послаблення інфляції у регіоні

Валюта
282
Інфляція в єврозоні трохи сповільнилася у вересні, однак не настільки, щоб змінити очікування аналітиків, що прогнозують, що Європейський центральний банк (ЄЦБ) залишить незмінною базову процентну ставку на рівні 4,25% річних на засіданні в четвер, пише газета Financial Times.
За попередніми даними Статистичного управління Європейського союзу, споживчі ціни в єврозоні збільшилися минулого місяця на 3,6% у річному вирахуванні. У серпні інфляція склала 3,8%.
Нинішня економічна криза це серйозний тест для позиції ЄЦБ, що чітко розділяє свою основну грошово-кредитну політику і спроби заспокоїти фінансові ринки за рахунок значних уливань ліквідності у фінансову систему.
Голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше у своєму виступі у Франкфурті-на-Майні у вівторок, підкреслив важливість "чіткого поділу" функцій, відзначивши вкотре, що "підтримка цінової стабільності" залишається "основною метою ЄЦБ".
Побоювання, пов'язані з можливими наслідками фінансової кризи для економіки, що зросли після провалу в американському Конгресі запропонованого урядом США "плану порятунку" обсягом $700 млрд, промовляють на користь необхідності зниження ставки ЄЦБ, з огляду на те, що деякі країни єврозони перебувають у стані стагнації або вже зіткнулися з рецесією.
У випадку з наданням підтримки європейському банку Fortis владою Бельгії, Нідерландів і Люксембургу, голова ЄЦБ наполягав на швидкому ухваленні рішення, пам'ятаючи про те, що трапилося з фінансовими ринками в США після того, як Федеральна резервна система (ФРС) відмовилася допомогти Lehman Brothers, пише газета.
І, хоча ЄЦБ не має повноважень контролювати фінансові ринки, Ж.-К.Тріше підкреслює свою відповідальність за збереження фінансової стабільності.
Незважаючи на деяке уповільнення, інфляція в єврозоні усе ще набагато вища від цільового рівня центробанку, що становить "нижче, але близько" до 2%, і, за словами представників ЄЦБ, в умовах фінансової кризи стає ще більш важливо, тримати інфляцію під контролем.
На думку економіста, Royal Bank of Scotland Жака Кайло, "зниження ставки найближчим часом зведе нанівець всю стратегію ЄЦБ під час кризи і підтвердить, що липневе підвищення ставки було помилкою".
На думку експертів, центральному банку також буде потрібний час, щоб оцінити ймовірну ефективність вжитих заходів з порятунку фінансових компаній у Європі та США.
Недавнє зниження вартості нафти означає, що інфляція в єврозоні продовжить послаблятися і може наблизитися до цільового рівня ЄЦБ уже в середині 2009 року, вважає Ж.Кайло. При цьому аналітик не очікує скорочення ставки в поточному році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас