Шлапак: Кабмін схвалив директиви для переговорів щодо постачання газу з РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шлапак: Кабмін схвалив директиви для переговорів щодо постачання газу з РФ

Енергетика
165
Кабмін схвалив директиви для проведення переговорів щодо постачання газу із РФ в Україну.
Про це повідомив на засіданні уряду перший заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак, передає кореспондент РБК-Україна.
За його словами, під час обговорення на засіданні Кабміну було висловлено багато зауважень. "Подивимося, як ці зауваження будуть враховані, у якому вигляді цей документ надійде до нас у Секретаріат президента. Якщо ці зауваження дійсно будуть враховані, то Україна завтра буде мати єдину позицію на переговорах щодо газу, а прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко неодноразово підкреслювала необхідність такої єдиної позиції", - сказав Шлапак.
Раніше сьогодні повідомлялося, що уряд розгляне проект директив на проведення переговорів щодо постачання газу РФ. Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко сказала, що особисто представить цей документ на розгляд міністрів разом з головою НАК "Нафтогаз України" Олегом Дубиною. "У випадку, якщо ці директиви будуть сьогодні підписані та затверджені, завтра я планую вилетіти на переговори в Москву", - сказала вона.
Уряд України вже до кінця жовтня планує підписати довгострокову угоду з Російською Федерацією про постачання природного газу, раніше заявляла прем'єр. Вона відзначила, що Україна зацікавлена в тому, щоб ця угода була довгостроковою і носила стратегічний характер. Прем'єр-міністр висловила надію, що російська сторона виконає домовленість про те, що Україна перейде на світові ціни на газ поступово протягом 3-4 років, і що це не стане "шоковою терапією для нашої економіки".
Ціна на російський газ для України буде оприлюднена після завершення переговорів, сказала Тимошенко. "На жаль, після останнього візиту президента України в Російську Федерацію пролунала ціна 400 доларів (при 1 тис. куб. м), але я зроблю все для того, щоб домовитися про нижчу ціну", - запевнила глава уряду.
Нагадаємо, 24 вересня ц.р. на прес-конференції Тимошенко заявила, що не збирається погоджувати свої дії в переговорах у Москві із Президентом.
У свою чергу, Президент України Віктор Ющенко вважає, що уряд повинен почати офіційні переговори із РФ про ціну газу на 2009 р. та у перспективі. "Кабмін повинен розшифрувати свої заяви, перетворивши їх у директиви, і далі день за днем вести складні переговори, а не перешіптування", - сказав він.
Як повідомлялося, 27 червня ц.р. голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що не виключає, що у випадку закупівлі газу в Середній Азії за європейськими цінами для України його вартість виросте до 400 дол. за 1 тис. куб. м. За словами Тимошенко, під час зустрічі із прем'єр-міністром Росії Володимиром Путіним 28 червня була досягнута домовленість про поступовий перехід України на європейські ціни на газ протягом 3-4 років.
Раніше Президент Російської Федерації Дмитро Медведєв попередив Президента України Віктора Ющенка про "істотне" збільшення ціни на газ із 1 січня 2009 р. Глава російської держави відзначив, що "зростання буде істотним і пов'язане зі збільшенням світових цін". У свою чергу, Ющенко заявив про бажання Києва не затягувати перехід до ринкових цін на газ.
На сьогоднішній день Україна закуповує в "Газпрому" середньоазіатський газ за ціною 179,5 дол. за тис. куб. м. У червні "Газпром" і "Нафтогаз України" заявили, що ціна на газ для України на 2009 р. ще не сформована.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас