Кудрiн: Російські виробники мають бути готові до абсолютного зниження цін на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кудрiн: Російські виробники мають бути готові до абсолютного зниження цін на нафту

Енергетика
626
Російські виробники мають бути готові до абсолютного зниження цін на нафту, повідомив, виступаючи на фінансовій конференції в Москві, віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін.
Міністр відзначив, що російський бізнес повинен виходити зі світової кон'юнктури і рухи світового економічного циклу, які припускають уповільнення світової економіки в 2009-2010 рр. У зв'язку з цим скорочуватиметься попит на товари і послуги, що, у свою чергу, приведе до зниження ціни на нафту. При цьому вже не працюватиме додатковий чинник зростання цін на нафту, про яке мовилося в 2007 р., - вкладення інвесторами засобів в сировинні товари. "Зараз цей чинник буде відсутній, і спостерігатиметься абсолютне зниження цін на нафту, до цього мають бути готові", - сказав він.
По словах О.Кудріна, є вірогідність того, що ціна на нафту буде нижча 70 дол./бар., проте ймовірніше, що вона коливатиметься на рівні 90 дол./бар. і трохи нижче. О.Кудрін додав, що федеральний бюджет збалансований при ціні на нафту в 70 дол./бар. При цьому він відзначив, що "ніякої критичної ціни на нафту (для федерального бюджету) бути не може". Він пояснив, що у уряду є резервний фонд, який складає 10% ВВП, є нафтогазовий трансферт на витрати бюджету у розмірі 4,9% ВВП. У зв'язку з цим, підкреслив О.Кудрін. доходи бюджету "вичерпатися не можуть".
Коментуючи прогноз по припливу капіталу в 2008 р., міністр відзначив, що поки важко говорити про конкретні цифри, але, можливо, він буде менше 30 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас