S&P підвищило рейтинг Одеси за національною шкалою до "uaA+" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P підвищило рейтинг Одеси за національною шкалою до "uaA+"

187
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's підвищило рейтинг за національною шкалою Одеси з "ua" до "ua+", що відображає прихильність нового керівництва міста проведенню консервативної боргової політики та остаточне врегулювання проблеми, пов'язаної з облігаціями міста 1997 року.
Як говориться в повідомленні агентства в середу, підтверджений рейтинг міста "B+" за міжнародною шкалою, прогноз - "стабільний".
"Рейтинги Одеси відображають низьку фінансову гнучкість міста у зв'язку з залежністю від рішень центрального уряду", - наводяться в документі слова кредитного аналітика S&P Бориса Копєйкіна.
Агентство відзначає, що рейтинги також відображають істотний тиск із боку витрат у зв'язку зі зростанням зарплат і потребами у фінансуванні інфраструктури, невисокі, хоча й зростаючі, показники добробуту, а також плани Одеси щодо нарощування боргу, що передбачають збільшення валютних ризиків.
Позитивний вплив на рейтинги робить сприятливе розташування міста, що підтримує темпи економічного розвитку, відповідне швидке зростання бюджетних доходів і наявність значних активів, потенційно доступних для продажу, говориться в повідомленні.
На думку агентства, повний борг міста - помірний і, за оцінками, залишиться в межах 30-35% усього доходів до кінця 2010 року. Однак місто стає більш підданим валютним ризикам після залучення позики на 50 млн швейцарських франків (EUR31 млн) в 2007 році, відзначає S&P. Місто також може розмістити облігації на суму до $60 млн в 2008-2009 роках, говориться в повідомленні.
Відповідно до нього, станом на 1 вересня 2008 року коштів на рахунках міста перевищували боргове навантаження (до кінця 2008 року). Місто зарезервувало кошти на погашення облігацій на 70 млн грн 31 грудня 2008 року - на депозитах у декількох місцевих банках; кошти будуть переводитися назад на рахунок міста для погашення боргу. Однак відповідно до угод кошти доступні місту на першу вимогу. Становище цих банків буде уважно відслідковуватися.
"Прогноз "стабільний" відображає наші очікування щодо того, що збільшення боргу Одеси (для фінансування потреб у розвитку інфраструктури) буде лише помірним, графік погашення порівняно гладким, а щорічне боргове навантаження залишиться в межах 8-10% бюджету", - сказав Б.Копєйкін.
Одеса - третє за розміром місто України з населенням трохи більше 1 млн осіб.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас