Криза у США докотилась до країн Латинської Америки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза у США докотилась до країн Латинської Америки

Фондовий ринок
601
Фінансова криза, що захлиснула Сполучені Штати, докотилася до Латинської Америки, та експерти попереджають, що 9 найбільших економік континенту також піддадуться серйозному випробуванню на міцність, повідомляє агентство Invertia.
Лише в 4-х країн Латинської Америки є гарні шанси на зростання економіки, упевнений економіст Moody's Альфредо Коутіньйо, що стверджує, що криза найсильніше позначиться на Венесуелі, Аргентині, Болівії, Колумбії та Еквадорі.
"Це група "білих ворон" у Латинській Америці і вона характеризується тим, що уряди країн, що входять у неї, проводять популістську політику, що вже привело до порушення рівноваги в економіці цих держав", - пояснює він.
За оцінкою Коутіньйо, ця група буде змушена вдатися до зовнішнього фінансування і, через фінансову нестабільність, ввести обмеження на державні витрати, щоб якось зменшити наслідки кризи. З іншого боку, є й група країн з більш стійкими економіками - це Бразилія, Чилі, Перу та Мексика.
У такій ситуації може бути спровоковано спад в експортно-імпортних відносинах між США та країнами Латинської Америки. Наприклад, торік Сполучені Штати імпортували із Бразилії продукції на $25 млрд., що становить 15,6% бразильського експорту. Імпорт же в Бразилію зі США виріс цього року до $18,7 млрд. або майже до 30% від загального бразильського імпорту.
Що стосується впливу кризи на Перу, то ця країна за останні 10 років зменшила свою залежність від міжнародних ринків. Експерти відзначають, що їй удалося розвинути і зміцнити власну фіскальну систему та урізноманітити експортні поставки, хоча Сполучені Штати продовжують бути її головним торговельним партнером.
Найбільш впевнено буде себе почувати Чилі, що має надійну фінансову систему і розмаїтість експорту, стверджує академік Центру з дослідження економічних теорій (CIDE) Рауль Феліс.
Він пояснює, що у випадку із Чилі, тільки 30% експорту призначені для ринку США, а отже й збиток-еффект від кризи буде меншим.
Merrill Lynch прогнозує зростання економік країн Латинської Америки на рівні 4,6% цього року і 3,4% у наступному. Агентство Moody's пророкує зростання 4,8% та у районі 4% відповідно.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас