Рішення Конгресу США обвалило ринки акцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рішення Конгресу США обвалило ринки акцій

Фондовий ринок
556
Понеділок 29 вересня 2008 року стане новим "чорним" днем календаря для американських біржових гравців.
Ринок акцій США за одну торговельну сесію обвалився на більш ніж 7% слідом за відмовою Конгресу США прийняти план уряду, направлений на оздоровлення фінансової системи.
Законопроект, розроблений Міністерством фінансів разом з Федеральною резервною системою США, передбачав викуп у фінансових установ проблемних іпотечних активів на загальну суму $700 млрд. За задумом авторів законопроекту, це повинно було запобігти подальшим списанням та оздоровити фінансову систему.
Уряд всерйоз зайнявся розробкою даного законопроекту після банкрутства інвестиційного банку Lehman Brothers Holdings Inc і виникнення фінансових труднощів у найбільшої страхової компанії American International Group Inc та інвестбанку Merrill Lynch & Co.
Парадоксальним чином, різко проти законопроекту, підготовленого адміністрацією Джорджа Буша, виступила Республіканська партія, пояснивши свою позицію тим, що його фінансування сильно вдарить по кишенях платників податків. Після активної "обробки" конгресменів президентом Бушем, міністром фінансів Генрі Полсоном і головою ФРС Бенем Бернанкі з'явилася надія на те, що досягти компромісу вдалося. У понеділок 26 вересня світові фондові майданчики закрилися в плюсі чекаючи схвалення антикризового плану Палатою представників.
Однак у понеділок 29 вересня 205 голосами “за” і 228 голосами “проти” конгресмени відхилили законопроект, аргументуючи це тим, що платники податків не повинні розплачуватися за помилки гравців з Уолл-стріт. Ця новина викликала обвал ринку акцій США, що швидко перекинувся на біржові майданчики в інших країнах світу. Під час торгів індекс S&P 500 знижувався на 12% і закрився на 8,81% нижче від значення п'ятниці. Лідерами падіння виявилися акції фінансового сектора: Wachovia Corp (-81,60%), American International Group Inc (-20,64%), Bank of America Corp (-17,58%), JPMorgan Chase & Co (-15,01%), Citigroup Inc (-11,91%).
Японський фондовий ринок після панічних продажів у США відкрився зниженням, однак торги проходили менш знервовано, тому що японські фінансові компанії виявилися одними з тих, хто зміг усталити свої позиції завдяки кризі. У результаті подешевшали цінні папери Mitsubishi UFJ Financial Group Inc (-4,70%), Mizuho Financial Group Inc (-4,12%), Sumitomo Mitsui Financial Group Inc (-7,08%), Resona Holdings Inc (-4,29%), Nomura Holdings Inc (-7,34%). Індекс Nikkei 225 втратив 4,12%.
Європейські фондові ринки також відкрилися зниженням на чолі з банківським сектором. Додатковий негатив привнесло повідомлень про проблеми в одного банку Dexia SA. До 12:00 подешевшали акції HBOS PLC (-11,34%), Royal Bank of Scotland Group PLC (-4,64%), Barclays PLC (-2,92%), Commerzbank AG (-11,90%). До кінця дня європейські ринки акцій відіграли частину падіння.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас