Спирт розчиняє ліцензії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спирт розчиняє ліцензії

179
Вартість ліцензії на оптову торгівлю спиртом і продуктами з нього становить 500 тис. грн. Одна частина ринку намагається зняти бар'єр, інша проти.
Народний депутат України Степан Глусь (фракція БЮТ) пропонує надати виробникам спирту дозвіл у межах власного виробництва здійснювати оптову торгівлю та експорт своєї продукції без відповідних ліцензій. Нагадаємо, що раніше він працював директором Немирівського спиртзаводу, що співробітничає з виробником горілки компанією "Немирів".
Як відзначається в пояснювальній записці до відповідного законопроекту №3207, скасування для заводів ліцензій на оптову торгівлю спиртом і його експорт дозволить припинити монополізацію, істотно скоротити комісійні збори, збільшити надходження в бюджет та обсяг реалізації спирту, знизити відпускні ціни на продукцію.
Однак ні горілочники, ні самі спиртовики подібні ініціативи не вітають.
Як вважає заступник голови держконцерну "Укрспирт" Петро Бойко, кожне підприємство не повинно мати право на експорт. "Не може бути різних цін на той самий продукт в одного виробника як держава Україна", - відзначає він. На думку Петра Бойка, прийняття даного законопроекту насамперед буде вигідно лікеро-горілчаним заводам. "Моя особиста думка, що якщо є на ринку кілька великих виробників, то вони завжди зможуть домовитися про ту ціну, що їм вигідна", - сказав він. Як розповів заступник голови держконцерну, були випадки, коли споживачі (ЛГЗ) погрожували не купувати спирт у випадку відмови знизити ціну.
Сама ліцензія на експорт зараз коштує символічну плату " близько 800 грн. на рік. Право оптової торгівлі обійдеться в 500 тис. грн. На внутрішньому ринку України останню має тільки "Київспирт". Як вважає Петро Бойко, прийняття даного законопроекту не дозволить збільшити надходження в бюджет. "Якщо навіть всі спиртзаводи куплять ліцензії, то це принесе бюджету всього лише 50 тис. грн., тим більше що половині заводів просто не потрібний експорт - вони стабільно працюють на внутрішньому ринку", - сказав він. Як вважає джерело в одній з великих компаній - виробників, усе, що зараз відбувається, абсолютно не погоджене з горілочниками. "Нам зовсім незрозуміло, що відбувається, але, швидше за все, що хтось просто будує під себе схеми заробляння грошей", - відзначив він.
Як вважає начальник аналітичного відділу "ААА" Марія Колесник, законопроект, можливо, написаний під намір спиртовиків виробляти горілку. За її словами, зараз їхнє виробництво становить не більше 3% ринку, однак спиртовики мають намір збільшити свою частку ринку до 20% за рахунок просування продукції адміністративними методами - через посольства, губернаторів. На думку одного з експертів, важко зараз сказати, хто лобіює даний законопроект: "Зараз уряд взагалі невідомо що творить, а саме - на продовольчому ринку". На його думку, лобісти діють, а Кабмін не вникає і не розбирається в суті проблем.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас