Економісти: Рецесія у США неуникна і "план порятунку" вже не зможе на це вплинути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти: Рецесія у США неуникна і "план порятунку" вже не зможе на це вплинути

Казна та Політика
757
США загрожує найтриваліша більш ніж за чверть століття рецесія - незалежно від того, які дії почне Конгрес щодо запропонованого міністром фінансів "плану порятунку", повідомило агентство Bloomberg з посиланням на думку економістів.
Американська економіка переживає спад в III кварталі у зв'язку з різким скороченням обсягів кредитування населення, стверджують провідні економісти, у тому числі Джозеф Лаворна з DeutscheBankSerurities і Девід Грінло з MorganStanley. Споживчі витрати знижуються вперше з 1991 року. Згідно із прогнозами аналітиків, рецесія протриває ще як мінімум два квартали і стане найтривалішою зі спаду 1981-1982 року.
"Індекси ділової та споживчої довіри зазнали нищівних збитків, - заявив провідний економіст сайту Moody's Economy.com Марк Занді. - Наступні шість місяців будуть украй важкими".
Провідний економіст DecisionEconomics Аллен Сінай вважає, що рішення Конгресу відносно плану порятунку банків зможе вплинути лише на ступінь серйозності рецесії. Якщо законопроект буде остаточно провалений, то поточна тривала та помірна депресія може відразу стати затяжним глибоким спадом із "замерзанням" ринків кредитування та подальшим обвалом фондових котирувань. "І буде явлений страх Господній, жах Господній", - перефразовує він Біблію.
Федеральна резервна система (ФРС) зазнає утиску з боку громадськості, що наполягає на зниженні базової процентної ставки, після рішення в понеділок про виділення додаткових $630 млрд для центробанків інших країн.
"Вони повинні знизити ставки, і вони це зроблять", - упевнений Джон Лонскі, провідний економіст Moody'sInvestorsService.
Донедавна економіка США відносно успішно справлялася з фінансовою кризою: приріст ВВП торік склав 2,1% завдяки своєчасному введенню податкових пільг та оздоровленню корпоративних грошових потоків. Але зараз обидва ці фактори втратили своє значення.
Темпи збільшення споживчих витрат у серпні були близькі до нуля, MorganStanley, що прогнозував зростання ВВП у третьому кварталі, тепер очікує його зниження на 0,6% у річному вираженні.
DeutscheBank також опублікував більшепесимістичні прогнози ВВП в III кварталі: замість приросту 0,7% очікується зниження на 0,5%.
Споживачі поставлені в настільки суворі умови, що скорочують придбання основних товарів: продуктів харчування та медикаментів. Найбільша аптечна мережа США WalgreenCo. повідомила про менш значне зростання прибутку, ніж очікувалося аналітиками.
На тлі зниження споживчих витрат компанії переглядають штатний розклад і скорочують робочі місця. Аналітики очікують, що статистика за вересень, що буде опублікована 3 жовтня, покаже подальше зниження числа робочих місць на 105 тис.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас