KorleaInvest створила компанію для реалізації з "КазМунайГазом" і "Нафтогазом України" спільних проектів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

KorleaInvest створила компанію для реалізації з "КазМунайГазом" і "Нафтогазом України" спільних проектів

Енергетика
206
KorleaInvestHolding AG (Швейцарія) з метою реалізації спільних проектів в енергетичній сфері з Національною нафтогазовою компанією "Казмунайгаз" (Казахстан) і Національною акціонерною компанією (НАК) "Нафтогаз України" створила компанію KazUkrEnergo AG.
Президент і співвласник KorleaInvestHolding Василь Бечварж (VasylBechvarzh) повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що компанія KazUkrEnergo зареєстрована у Швейцарії, у Цюріху, 23 травня 2008 року.
Домовленості про реалізацію спільних проектів, у тому числі зі створення нових енергогенеруючих і нафтопереробних потужностей за участю KorleaInvest, було досягнуто між президентами України та Казахстану в березні 2008 року, уточнив співрозмовник агентства.
Статутний капітал KazUkrEnergo поки становить 200 тис. CHF і поділений на 20 акцій.
Бечварж повідомив агентству, що KorleaInvestHolding планує передати "Казмунайгазу" і "Нафтогазу України" по 30% акцій KazUkrEnergo, залишивши за собою 40%.
Керівник KorleaInvestHolding в інтерв'ю тижневику "Чистая прибыдь" повідомив, що компанія також має намір організувати транспортування природного газу, що добувається в Казахстані, у Європу з метою реалізації на вільному ринку.
KorleaInvesta.s. (Словаччина) і АТ "НК "СПК "Сариарка" (Казахстан), за його словами, створили на території Казахстану ТОВ KorleaInvest-EnergyCorporation для спільної розробки нафтогазоносних родовищ, а також будівництва заводу з виробництва біоетанолу в Казахстані.
"У нас є ліцензія на торгівлю газом, але немає ресурсу, ми працюємо також у цьому напрямку. Сподіваємося, що одержимо газ у Казахстані і зможемо зайняти своє місце й у цій галузі", - цитує видання керівник KorleaInvestHolding.
Бечварж назвав абсурдною інформацію, що з'явилася в українських ЗМІ, про те, що KazUkrEnergo у майбутньому може зайняти місце відомого газотрейдера RosUkrEnergo AG (Швейцарія) у схемі постачання природного газу в Україну.
"Ми ніколи не планували монополізувати постачання енергоресурсів в Україну. Припущення про те, KazUkrEnergo може зайняти місце RosUkrEnergo просто абсурдне", - сказав він.
Як повідомлялося, KorleaInvesta.s. (Словаччина), 100%-ва "дочка" KorleaInvestHolding, у жовтні 2007 року зареєструвала в Ужгороді, обласному центрі Закарпатської області, проектну компанію ТОВ "Корлеаенерго" для будівництва в цьому регіоні парогазової електростанції встановленою потужністю 800 Мвт.
KorleaInvest запропонувала Казахстану поставляти на цю електростанцію природний газ і спільно експортувати в Європу частину електроенергії, виробленої цією станцією.
Заступник міністра енергетики та мінеральних ресурсів Казахстану Ляззаткіїнов під час Міжнародного енергетичного форуму, що проходив у Києві в травні поточного року, відзначив, що даний проект становить інтерес для Казахстану.
KorleaInvest у цей час є одним з найбільших приватних енерготрейдерів у Європі з річним оборотом до $2 млрд.
Група представлена дочірніми компаніями практично у всіх країнах східної та південно-східної Європи (Румунії, Угорщині, Словаччині, Польщі, Македонії, Сербії, Боснії та Герцеговині, Хорватії, Словенії, Чехії).KorleaInvest також працює в Німеччині, Україні, Росії та Казахстані.
Бечваржу належить 80% акцій KorleaInvestHolding, ще 20% акцій холдингової компанії розподілені між Олегом Матковським, уродженцем України, що з 1991 року проживає в Чехії, і словаком Марцеломмідлою.
Бечварж також є уродженцем України. З 1993 року він живе та працює в Європі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас