Порошенко: Економіка України потребує протекціоністських заходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко: Економіка України потребує протекціоністських заходів

Казна та Політика
1360
Українська економіка має потребу в протекціоністських заходах в умовах світової фінансової кризи.
Про це заявив сьогодні голова ради НБУ Петро Порошенко під час круглого столу в прес-центрі РБК-Україна.
Порошенко уточнив, що такі заходи варто ввести тимчасово, на 0,5-1,5 роки, незважаючи на те, що вони суперечать зобов'язанням, які взяла на себе Україна при вступі у СОТ. "Є багато прикладів, коли країни-члени СОТ тимчасово вводили подібні заходи щодо захисту своєї економіки", - сказав він.
При цьому Порошенко відзначив, що банківській системі України на сьогодні нічого не загрожує. Він підкреслив, що, незважаючи на певні розриви, рівень ліквідності українських банків залишається високим, а частка проблемних кредитів - низькою. На думку Порошенка, на тлі світової фінансової кризи, до якої в цей час прикуто загальну увагу, політична криза залишається малозначною і непоміченою для великих закордонних інвесторів. "І це можна вважати позитивним моментом", - сказав він.
За словами Порошенка, світова криза з фінансового сектора почала переходити на реальну економіку. Він підкреслив, що про це свідчить падіння на 10-25% котирувань акцій ресурсних компаній, у т.ч. і гірничо-металургійного комплексу, що спостерігалося вчора і сьогодні на фондових біржах. "Це має велике значення і для України, у якій ГМК є базовою галуззю економіки", - підкреслив він.
Він також відзначив, пославшись на дані міжнародних рейтингових агентств, що світова економіка в ІІІ кв. 2008 р. входить у рецесію, що протриває за різними оцінками 0,5-2 роки.
Також голова ради НБУ прогнозує скорочення портфельних інвестицій в Україні в IV кв. 2008 р. За його словами, зазначена тенденція збережеться і в 2009 р. "Я не вважаю, що це критично. Я не вважаю, що це фактори, які не можна подолати. Нам досить оголосити відкритий нормальний тендер на будівництво об'єктів інфраструктури, наприклад тих же елеваторів або портових потужностей, і мільярди доларів інвестицій підуть в Україну", - заявив Порошенко.
Говорячи про вчорашню відмову Конгресу США виділити 700 млрд дол. на підтримку фінансового ринку країни голова ради НБУ відзначив, що ці події йому нагадали Верховну Раду України. "Замість того, щоб об'єднається для спільного вирішення насущних проблем, що стоять перед економікою, дві провідні політичні сили зайнялися взаємними звинуваченнями. Це нагадало мені ВР", - сказав Порошенко.
Він також припустив, що протягом найближчих днів Конгрес США повторно повернеться до розгляду законопроекту про виділення 700 млрд дол. як допомоги американським банкам. За словами Порошенка, у цей час уряди США і країн ЄС здійснюють безпрецедентні заходи для фінансової допомоги найбільшим банкам своїх країн. "Вони вже відчули ці фінансові впливи", - підкреслив він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас