ArcelorMittal обмежилась в обсягах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ArcelorMittal обмежилась в обсягах

Фондовий ринок
376
Для запобігання подальшому зниженню цін на метал на світовому ринку найбільша сталеливарна компанія ArcelorMittal має намір скоротити виробництво сталі на 15% і закликає інших сталевиробників слідувати її прикладу. Українські металурги вже почали скорочувати виробництво - вони постраждали від падіння цін набагато більше, ніж сталевиробники розвинених країн.
На минулому тижні власник найбільшої сталеливарної компанії у світі ArcelorMittal Лакшмі Міттал заявив, що в IV кварталі поточного року його компанія може скоротити виробництво сталі в США і Європі на 15%. За рахунок цього ArcelorMittal розраховує подолати зниження цін на металопродукцію, що відбулося внаслідок уповільнення світового економічного зростання. Пан Міттал закликав інших сталевиробників слідувати його прикладу.
Зниження цін на металопродукцію у світі почалося в серпні - якщо ще наприкінці липня вартість плоского та довгомірного прокату на умовах FOB Чорне море становила $1100-1180/т, то зараз - $660-780/т, відзначають в ІК Dragon Capital. Експерти пояснюють падіння цін занадто різким подорожчанням металу в I півріччі, що відбулося через збільшення вартості залізорудної сировини, коксівного вугілля та енергоносіїв. На початку року, прогнозуючи підвищення цін на метал, трейдери стали накопичувати більші обсяги продукції на своїх складах. Але криза на фінансовому ринку і збільшення експорту металопродукції з Китаю привели до зниження попиту на неї. У результаті трейдери були змушені продавати метал за нижчу ціну.
В Україні і Казахстані ArcelorMittal уже почала скорочувати виробництво сталі - у вересні на 15-20%, розповів головний менеджер зі зв'язків зі ЗМІ ArcelorMittal Харун Хассан. Скорочувати виплавку почали й інші українські металурги. За даними "Укрпромзовнішекспертизи", якщо в липні середнє завантаження сталеливарних компаній України становило 94%, то зараз - 63%. Самі металурги говорять, що падіння вартості металу на світових біржах привело до зниження рентабельності їхньої роботи з 25-30% до 7-10%.
Українські металурги постраждали від коливання світових цін на сталь навіть більше, ніж закордонні виробники, відзначає аналітик ІК Dragon Capital Іван Харчук. "Сталевиробники розвинених країнах в основному працюють за довгостроковими контрактами, де ціни та обсяги не так сильно змінюються, як на спотовому ринку. А країни СНД, включаючи Україну, і Китай працюють на спотовому ринку, оскільки в основному виробляють напівфабрикати, а не продукцію з високою доданою вартістю", - говорить пан Харчук.
Подібна ситуація з падінням цін на металопродукцію вже спостерігалася на українському ринку в 2005 році, нагадує директор із зовнішньоекономічної діяльності та збуту продукції "Донецьксталь-метзаводу" Валерій Хилько. "Тоді за рахунок скорочення виробництва вдалося відновити ринок через чотири місяці", - говорить він. Але на відміну від 2005 року ситуацію ускладнює глобальна фінансова криза, заперечує експерт "Укрпромзовнішекспертизи" Олег Гнитецький: "Одних дій з боку виробників мало, необхідне підвищення попиту з боку покупців".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас