Нова жертва фінансової кризи - Fortis — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова жертва фінансової кризи - Fortis

Казна та Політика
1633
Світова фінансова криза вибрала чергову жертву. Наприкінці минулого тижня акції бельгійсько-голландської фінансової групи Fortis впали на 25% - до мінімального рівня з 1995 року - у зв'язку з чутками про нестачу в групи ліквідності.
Фактично Fortis їх підтвердила, заявивши про намір продати активи вартістю до 10 млрд євро і звільнивши виконавчого директора. Експерти вважають, що ослаблена група може бути перекуплена конкурентами.
У минулий четвер акції банківсько-страхової групи Fortis на біржі NYSE Euronext обвалилися - до 15.32 падіння склало 19,52%. Це відбулося на тлі чуток про гостру нестачу грошей у групи, що нібито вже звернулася до центробанку Нідерландів із проханням про кредит. У пресі також з'явилися повідомлення про відмову деяких клієнтів Fortis від послуг приналежного групі голландського підрозділу банку ABN Amro. До кінця дня акції групи трохи відіграли падіння - воно склало 6,31%. З початку року акції Fortis втратили вже 64,2%, а за минулий рік - 89,09%.
Група Fortis представлена в 55 країнах, її капіталізація на 26 вересня склала 12,18 млрд євро, прибуток в 2007 році - 4 млрд євро. В Україні Fortis працює з 9 лютого 2007 року через СК "Фортіс Страхування Життя Україна". В 2007 році СК залучила 22,757 млн грн премій.
У п'ятницю виконавчий директор Fortis Герман Фервілст офіційно спростував ці чутки. "Ми вражені, що такі речі могли настільки відбитися на ринковій капіталізації нашої компанії. Це може завдати шкоди реальній вартості банку, його репутації в очах людей", - заявив він і підкреслив, що "немає ніяких шансів на те, що Fortis буде змушена оголосити про банкрутство". У той же день рада директорів Fortis звільнила пана Фервілста, призначивши виконавчим директором голову правління Fortis Bank Філіпа Діркса.
Подальші кроки керівництва групи підтвердили песимістичні прогнози. Банк Fortis оголосив про прийдешній продаж банківських і страхових активів на 5-10 млрд євро, повідомивши, що потенційні покупці вже є, а тому група не має наміру продавати активи за низькою ціною. "Ми почнемо нарощувати капітал не раніше ніж через 12-18 місяців", - говориться в заяві групи. Це підсилило падіння акцій: у п'ятницю їхня вартість знизилася на 20,37% - до 5,2 євро, що є рекордно низьким рівнем за 14 років.
У ситуацію втрутився прем'єр-міністр Бельгії Верб Летерм, що запевнив вкладників Fortis, що уряд не залишить їх напризволяще. "Зараз дуже важко переконувати інвесторів, що все добре, тому що всі напоготові. Я хочу тільки попросити не поширювати чутки. Ми зможемо врегулювати кризу, якщо ринок не будуть розбурхувати помилковою інформацією", - повідомив міністр фінансів Бельгії Дідьє Рейндер.
Потреба в капіталі підвищує ризики поглинання Fortis. Телеканал Euronews повідомив, що спільну пропозицію групі можуть зробити французький страховик AXA і банк BNP Paribas. Крім того, для боротьби із кризою Fortis може продати підрозділ ABN Amro, повідомили голландській газеті Financieele Dagblad джерела в групі. Покупка банківських активів Fortis може зацікавити Rabobank та ING Bank.
Першим серед активів групи, можливо, буде проданий Fortis Investment Management (FIM). У п'ятницю Антимонопольний комітет України дозволив другому за розміром страховикові в Китаї - Ping An Insurance Company Of China - купити понад 25% акцій FIM. Втім, Fortis навряд чи зважиться продати українську СК "Фортіс Страхування Життя Україна". "Ця компанія не принесе їм багато грошей, щоб закрити ці 10 млрд євро. Швидше за все, група на рік-півтора заморозить інвестиції в українську компанію, і вона буде розвиватися повільніше", - вважає аналітик ІК Dragon Capital Олег Пронін.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас