"План порятунку": бути або не бути? Огляд ринків за тиждень (22 - 26 вересня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"План порятунку": бути або не бути? Огляд ринків за тиждень (22 - 26 вересня)

Фондовий ринок
528
Світові ринки
Минулий тиждень американські та європейські майданчики завершили в негативній зоні - британський індекс FTSE-100 знизився на 3,6%, німецький DAX-30 - на 0,7%, бельгійський BEL 20 - на 6,5%, американські DOW JONES, NASDAQ й S&P 500 - на 3,6%, 4,0% й 3,4% відповідно. На азіатських біржах спостерігалася різноспрямована динаміка - японські індекси несуттєво виросли, корейські та китайські - впали. Як звичайно розглянемо ключові події тижня в міру їхнього розгортання на передових фондових фронтах.
У понеділок, 22 вересня американські майданчики закрилися значним зниженням провідних індексів на тлі різкого зростання цін на нафту. За підсумками торгів на провідних нафтових біржах світу офіційні ціни нафтових ф'ючерсів найближчого місяця поставки склали: Brent - $106,04 (+6,43) за барель; Light Sweet - $120,92 (+16,37) барель. Крім того, негативні настрої підсилилися внаслідок побоювань інвесторів щодо того, що план Мінфіну США зі скупки "поганих" іпотечних активів, про який було оголошено раніше, не зможе запобігти рецесії. Сприятливо торги завершилися для найбільшого у світі виробника програмного забезпечення американської Microsoft Corp., що повідомила про викуп власних акцій на суму $40 млрд.
У вівторок на світових майданчиках повсюдно спостерігалося зниження індексів. Інвестори з недовірою поставилися до запропонованих Міністерством фінансів США безпрецедентним заходам щодо стабілізації фінансового ринку країни, паралізованого неліквідними іпотечними активами. Відповідно до проекту закону, уряд має намір викуповувати проблемні активи, пов'язані з іпотекою, у фінансових компаній, за винятком хедж-фондів.
Загальна вартість проекту оцінюється в $700 млрд., при цьому для одержання даних коштів необхідно збільшити стелю держборгу США з $10,6 до $11,3 трлн. На цьому тлі за підсумками торгів істотно подешевіли акції компаній, прибутковість яких залежить від стану американської економіки - General Motors Corp., роздрібної мережі Dillard's Inc. і найбільшого банку в штаті Алабама Regions Financial Corp. Зниження вартості нафти й металів сприяло падінню котирувань нафтових і гірничодобувних компаній.
У середу на світових фондових ринках не було єдиної динаміки. Після того як з'явилися повідомлення про те, що інвестиційна компанія Berkshire Hathaway Inc., що належить мільярдерові Уоррену Баффету, в результаті закритої підписки придбала безстрокові привілейовані акції Goldman Sachs Group Inc. на суму $5 млрд., папери банку подорожчали на 6,4%, Berkshire Hathaway - на 3,5%. Тим часом менш вдало торги склалися для Citigroup й Morgan Stanley. Акції даних фінансових компаній втратили в ціні 5,2% й 11,4% відповідно після того, як глава Федеральної резервної системи США Бен Бернанке висловив думку, що для американської економіки в цей час існують серйозні загрози.
Однак до початку торгів у четвер на ринки повернувся оптимізм на тлі слухів про те, що Конгрес США, швидше за все, схвалить запропонований Білим домом проект про виділення $700 млрд. для скупки неліквідних активів іпотечних та інвестиційних банків. Однак потім обговорення проекту в сенаті зайшло в глухий кут - проти закону виступила Республіканська фракція. Вплинули на динаміку торгів і макроекономічні новини. Зокрема, відповідно до доповіді Міністерства торгівлі США, обсяг замовлень на товари тривалого користування в країні в серпні 2008р., за попередніми даними, знизився в порівнянні з попереднім місяцем на 4,5% і склав 208,5 млрд дол.
Аналітики прогнозували, що цей показник у серпні ц.р. у порівнянні з липнем знизиться на 1,6%. В той же час, відповідно до доповіді Мінпраці США, число початкових вимог по виплаті допомоги з безробіття за тиждень, що завершився 20 вересня 2008р., виросло на 32 тис. у порівнянні з аналогічним показником попереднього тижня й склало 493 тис. Аналітики очікували, що значення цього показника складе 445 тис. У перші години торгів була опублікована доповідь Міністерства торгівлі США, відповідно до якої обсяг продажів нових будинків у країні в липні 2008р. знизився на 11,5% у порівнянні з переглянутим показником за липень 2008р., склавши 460 тис. одиниць. Аналітики очікували, що даний показник складе 510 тис. одиниць.
В останній день тижня фондові майданчики закрилися різноспрямовано. На тлі повідомлень про те, що обговорення в Сенаті США все того ж проекту закону про виділення $700 млрд. на підтримку фінансового ринку зайшло в глухий кут, котирування фінансових компаній США різко пішли вниз, зокрема вартість акцій Wachovia Corp. впала на 27%, Morgan Stanley - знизилася на 8,7%. У той же час виросли в ціні на 11% акції третього за величиною активів американського банку JPMorgan Chase & Co. Inc., що оголосили про проведення допемісії на $10 млрд. за рахунок розміщення 246,9 млн. своїх акцій.
Крім того вийшла чергова порція макроекономічних новин. Зокрема, Міністерство торгівлі США повідомило, що, за остаточним даними, ВВП в II кварталі 2008р. виріс на 2,8%. Оприлюднений показник не виправдав очікування аналітиків, які прогнозували зростання на 3,3%. Крім того, відповідно до доповіді Мічиганського університету, за остаточним даними, індекс споживчої довіри у вересні 2008р. виріс до 70,3 пункти, тоді як аналітики прогнозували значення індексу на оцінці 71 пункту.
На поточному тижні рух світових майданчиків буде спиратися на те, чи підтримають конгресмени багатостраждальний план порятунку фінансової системи чи ні. Голосування за планом у Палаті представників й у Сенаті США намічене на сьогодні.
Український ринок
Минулого тижня український ринок здебільшого рухався в бічному тренді, в результаті чого за тиждень зміна індекс ПФТС склала -3,2%. Помітимо, що він все-таки знайшов підтримку на рівні 350 пунктів, хоча в гравців на це було мало надій.
У цілому ж динаміка котирувань була неоднозначною. Серед паперів, якими найбільш торгували, зниження показали банки - Укрсоцбанк (-11,7%) і Райффайзен Банк Аваль (-6,2%), металургійні підприємства - Алчевський меткомбінат (-8,3%), Єнакіївський метзавод (-4,8%), Азовсталь (-6,1%). Позитивну динаміку демонстрували представники машинобудівного сектора - УкрАвто (+8,6%) і Крюківський вагонобудівний завод (+7,1%), а так само "блакитні фішки" - Укрнафта (+10,8%) і Донбасенерго (+7,3%).
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас