Відкриті ІСІ вийшли у плюс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відкриті ІСІ вийшли у плюс

Фондовий ринок
541
Масштабний спад на світових ринках акцій, включаючи сусідню Росію, а також активізація дій урядів провідних країн щодо підтримки ліквідності на ринку зберігають підвищений ризик торговельних операцій, але вселяють певний оптимізм інвесторам.
Минулий тиждень був важким для всіх світових ринків, але з надією на деякі позитивні зрушення. "Зовнішні новини, які надійшли останнім часом, у масі своїй несуть позитивний настрой, - відзначив директор з управління активами КУА "ПІО Глобал Україна" Сергій Уткін. - По-перше, був представлений план з підтримки фінансових ринків США, що, за очікуваннями аналітиків, пройде затвердження Конгресом США. Масштабні заходи підтримки дали позитивний сигнал ринку. Також ринок позитивно сприйняв інформацію про наміри Уоррена Баффета інвестувати в один з великих інвестбанків США, що залишились". По-друге, ринки доброзичливо сприйняли інформацію про очікування збільшення числа угод злиття і поглинання, а також низку статистичних даних, що вийшли. Втім, періодичне пожвавлення торгів на українському ринку поки не виглядає ознакою його впевненої і тривалої активізації.
Для відкритих ІСІ тиждень був відносно сприятливим, особливо на тлі попереднього тривалого падіння. За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, вартість чистих активів 24 відкритих фондів станом на 24 вересня склала 294,1 млн. грн. (на 408 тис. грн. менше, ніж на попередньому тижні). Тільки в семи учасників ринку зниження вартості чистих активів відбулося через скорочення числа сертифікатів в обігу. Інші ж виросли майже на 1 млн. грн. (1,7%) в основному через підйом ринку і, відповідно, збільшення вартості інвестицій фондів.
Найбільше втратили "Парекс фонд українських облігацій" (611,8 тис. грн., або 5,11%), "Парекс український збалансований фонд" (439,7 тис. грн., або 0,5%) і "Конкорд Стабільність" (157,7 тис. грн., або 2,99%). У той же час лідерами приросту виявилися "Альтус-збалансований" (517,8 тис. грн., або 1,61%), "Мілленіум збалансований" (116,4 тис. грн., або 3,49%) і "ТАСК Ресурс" (113,1 тис. грн., або 4,12%).
Обсяг проданих інвесторам сертифікатів у цілому зменшився за тиждень на 1,84%. При цьому в дев'яти фондів він не змінився, а в трьох - збільшився. Так, у фонду "Мілленіум збалансований" цей показник збільшився на 2,94%.
У той же час істотне скорочення чистих обсягів продажів сертифікатів у фондів "Парекс фонд українських облігацій" (6%) і "Парекс український збалансований фонд" (1,4%) привело до максимального за тиждень відтоку коштів - 733,9 тис. грн. та 1,24 млн. грн. відповідно.
Загальний відтік капіталу з відкритих фондів склав майже 3,5 млн. грн., проте три фонди, що додатково розмістили сертифікати, дістали додаткові кошти на загальну суму 117,2 тис. грн., з якої 98,3 тис. грн. дісталося "Мілленіуму збалансованому".
Особливо варто відзначити, що всі відкриті ІСІ за тиждень продемонстрували позитивну прибутковість, причому середній показник склав 1,57%. Лідерами за цим показником стали фонди "ТАСК Ресурс", що додав 4,12%, "Ярослав Мудрий - фонд акцій" зі зростанням 3,88% та "Аврора - фонд зростання" із прибутковістю 3,24%. Показово, що ці фонди тижнем раніше були аутсайдерами за прибутковістю (-7%, -4,6% та -6,89% відповідно). Менше за всіх на цьому тижні виросли в ціні паперу фонду "ОТП Класичний" (+0,08%)
У місячному інтервалі - з 24 серпня по 24 вересня - тільки "ОТП Класичний" зберіг приріст інвестицій: прибутковість його сертифікатів склала 0,68%, тоді як середня прибутковість відкритих фондів склала -8,74%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас