Депутати взялись за фондовий ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати взялись за фондовий ринок

Фондовий ринок
658
Верховна рада вирішила підвищити мінімальну планку статутного капіталу для всіх суб'єктів фондового ринку.
Найжорсткіші зміни торкнуться компаній, керуючих цінними паперами, - їхній мінімальний капітал виросте в 23 рази, а найбільший капітал повинні будуть мати депозитарії та біржі, що здійснюють клірингові операції, - 35 млн грн. Такі зміни можуть набути чинності вже з 2009 року. Учасники ринку підтримують підвищення бар'єра, тому що це буде сприяти його концентрації.
Верховна рада в першому читанні прийняла проект закону №2540 Про внесення змін у деякі закони щодо підвищення вимог до статутного капіталу професійних учасників фондового ринку. Відповідно до документа, торговці цінними паперами, що спеціалізуються на дилерських операціях, повинні будуть збільшити оплачений грішми мінімальний статутний капітал (СК) з 120 тис. грн до 500 тис. грн, на брокерських операціях - з 300 тис. грн до 1 млн грн.
Торговці, що мають дозвіл на управління цінними паперами, повинні будуть збільшити капітал з 300 тис. грн до 7 млн грн, на андеррайтинг - з 600 тис. грн до 7 млн грн. Для реєстраторів введуть СК 300 тис. грн (зараз вимоги до капіталу висуває ДКЦПФР - 40 тис. грн).
Підвищити СК змусять і компанії з управління активами (КУА) - з 300 тис. євро до 7 млн грн, депозитарії - з 2 млн грн до 15 млн грн (клірингові - з 3,5 млн грн до 35 млн грн) і фондові біржі - з 3 млн грн до 15 млн грн (що проводять клірингові розрахунки - з 6 млн грн до 35 млн грн).
Учасники ринку констатують, що нововведення законопроекту приведуть до укрупнення ринку за рахунок поглинання великими гравцями більш дрібних і ліквідації кептивних компаній.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас