Аналітики прогнозують серйозні збитки IBM і Microsoft — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики прогнозують серйозні збитки IBM і Microsoft

738
Криза у світовій економіці серйозно зачепить світових гігантів ІТ-індустрії, стверджують аналітики. Компанії Microsoft або Cisco наступного року можуть позбутися замовлень на 4,3 млрд доларів.
Уже зараз великі компанії фінансового сектора намагаються значно знизити витрати на покупку нового обладнання і програмного забезпечення. На думку аналітиків з Gartner, витрати компаній упадуть до найнижчого за останні 8-10 років рівня, повідомляє cybersecurity.ru.
"Правила гри змінюються, люди збираються припинити покупку нового програмного забезпечення. Вони скоротять свої витрати і в апаратній сфері - постраждають продажі персональних комп'ютерів, серверів, ноутбуків і мережевого обладнання", - упевнена Джоанн Коррейя, аналітик Gartner.
Втім, у компаніях не згодні з такою оцінкою.
"Поки ніхто не знає, що відбувається зараз і що буде відбуватися", - прокоментував прогнози виконавчий директор корпорації Microsoft Стів Баллмер.
В інтерв'ю телеканалу Bloomberg TV Ларрі Табб, засновник бухгалтерської компанії Tabb Group, говорить, що саме фінансовий сектор є основним замовників для більшості ІТ-компаній.
Якщо на початку року експерти прогнозували витрати світових фінансових компаній на ІТ на рівні 22 млрд доларів, то зараз аналітики знизили на 20% свій прогноз - до 17,6 млрд доларів. В 2009 році ситуація може лише ускладнитися.
В Gartner говорять, що останні події, пов'язані з банкрутством банків Lehman Brothers та Washington Mutuals, а також з покупкою збиткового Merrill Lynch банком Bank of America, надихнуть багато компаній фінансового сектора накопичувати фінансові ресурси, тому 20%-ва економія може виявитися мінімум із прогнозів.
Першим неприємним дзвінком для ІТ-компаній став показовий випадок з банком Lehman Brothers. Після оголошення цього фінансового інституту банкрутом, першим, що було продано, стали два датацентри, що належали банку. Покупцем ЦОДів став європейський банк Barclays, що в 2009 році вже не буде закуповувати нового обладнання, на чому заощадить близько 2,5 млрд доларів.
Після злиття Merrill та Bank of America об'єднаний банк говорить навіть не про закупівлі нового обладнання і програм, а про скорочення наявних, тому що кількість ІТ-систем на балансі банку фактично подвоїлася. Обидва банки мали свої датацентри, кількість яких в 2009 році буде скорочено вдвічі.
Всі провідні аналітичні компанії світу говорять, що переважна більшість банків у світі зараз почнуть так звані процеси сек’юритизації активів. Фінансисти почнуть організовувати папери, кошти і фонди в більші пакети. У результаті цього скоротяться обсяги збережених даних, а кількість оброблюваних даних знизиться. У підсумку для багатьох з них буде мати сенс процедура зниження технологічних активів і звільнення ресурсів, раніше відведених на них.
В аналітичній компанії Forrester Research погоджуються з колегами, однак додають, що зниження ІТ-видатків почалося ще до кризи. За останній рік приблизно половина з найбільших світових компаній скоротили витрати на технологічні потреби.
Аналітики компанії Wachovia Capital Markets говорять, що найбільше постраждають ті ІТ-підрядники, які багато в чому орієнтовані на американський ринок і фінансовий сектор. Це твердження в першу чергу стосується компаній Sun Microsystems та IBM. В обох компаній до третини замовлень надходить із західного фінансового сектора. Найбільш ризикованим аналітики називають бізнес дорогих Unix-серверів Sun і дорогих мейнфреймів IBM.
Несолодко прийдеться і компаніям софтверного сектора. Тут знову ж фігурує IBM, що робить до 30% продажів своїх програмних розробок на фінансовому ринку, в Microsoft цей показник становить 22%, в Oracle - 18%.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас