Нємцов: Путін зробив "Газпром" економічно неуспішним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нємцов: Путін зробив "Газпром" економічно неуспішним

Енергетика
482
Російський "Газпром" - особистий проект Володимира Путіна і, разом з тим, найгірша російська компанія. Про це під час прес-конференції заявив колишній перший віце-прем'єр-міністр і міністр палива та енергетики уряду Російської Федерації Борис Нємцов.
Нємцов відзначив, що, ставши Президентом РФ, Володимир Путін першою справою здійснив кадрові перестановки в компанії "Газпром" таким чином, що з 18 членів правління компанії 11 були замінені вихідцями зі спецслужб, підлеглими Путіну. Таким чином, Путін "перебрав на себе" пряме керування компанією і визначення політики у взаєминах "Газпрому" з європейськими країнами, державами СНД та Україною, зокрема.
У той же час, Нємцов вважає, що, незважаючи на міф про те, що "Газпром" - одна з наймогутніших компаній, що рухають економіку Росії, насправді російський газовий монополіст є за економічними показниками однією з найгірших компаній. Якщо з 2000 року економіка Росії виросла на 75%, то "Газпром" за всі 8 років практично не збільшив обсягів видобутку газу. Крім того, компанія за весь цей час взяла в експлуатацію всього одне, Південно-Російське родовище газу, і це ніяк не вплинуло на обсяги видобутку газу.
Заборгованість "Газпрому" за цей час із $14 млрд. зросла більш ніж до $60 млрд. Якщо врахувати, що річний виторг "Газпрому" становить порядку $93 млрд., то виходить, що заборгованість перевищила 2/3 виторгу компанії, - сказав він.
За словами Нємцова, економічно неуспішним "Газпром" став саме під керівництвом Путіна. Не збільшуючи обсяги видобутку газу, компанія ставить під ризик економіку Росії, оскільки дефіцит газу, що утворився, намагається компенсувати за рахунок підвищення ціни, у тому числі і для російських споживачів. Так, найближчим часом планується підвищення ціни на газ для російського споживача на 20-25%, що вдарить по металургії, промисловості, будівельній галузі та інших галузях російської економіки, - підсумував він.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас