Членський винос — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Членський винос

Фондовий ринок
612
Як і пророкувала Комерсант-Україна, обвал українського фондового ринку, що триває з літа, почав приводити до зникнення регіональних торговців цінними паперами. Дисциплінарна комісія біржі ПФТС вирішила виключити тернопільського брокера "Гал-експрес" зі членів своєї асоціації через нездійснення оплат по укладених угодах. Торговці очікують банкрутства інших невеликих трейдерів, тому посилюють умови угод.
В інвестиційній компанії "Трійка Діалог Україна" учора повідомили, що 23 вересня дисциплінарна комісія ради асоціації біржі ПФТС "вирішила виключити ТОВ 'Гал-експрес' із членів асоціації 'Перша фондова торговельна система' за несумлінні дії і грубе порушення статуту асоціації, правил ДП 'Фондова біржа ПФТС' і кодексу професійної відповідальності". Розгляд даного питання комісією ініціювала "Трійка Діалог Україна".
"Підставою для звернення до дисциплінарної комісії стало невиконання 'Гал-експресом' своїх зобов'язань за угодами, укладеними компанією на ПФТС у серпні 2008 року, - повідомила ІК 'Трійка Діалог Україна' з посиланням на слова виконавчого директора компанії Артемія Єршова. - Сумлінність у веденні бізнесу і репутація учасників ринку є основою його ефективного функціонування, і ми сподіваємося, що ПФТС буде і надалі строго стежити за дотриманням своїми членами прийнятих на себе зобов'язань".
Суму угод і можливі збитки Єршов не назвав. "Наша заява опублікована. Це все, що ми говоримо", - сказав він. Як пояснили в ПФТС, дисциплінарна комісія лише відсторонила "Гал-експрес" від участі в торгах, тоді як остаточне рішення щодо питання виключення з асоціації, що автоматично позбавить брокера можливості торгувати на біржі, повинна затвердити рада ПФТС. Її дата ще не визначена. Як з'ясував Ъ, у дисциплінарну комісію входять президент ІК Foyil Securities Олександр Сандул, генеральний директор ІГ "АРТ-Капітал" Леонід Городецький та арбітражний секретар Олександр Лопій. Сандул уточнив, що підставою для прийняття ними такого рішення стало невиконання умов декількох угод, укладених на ПФТС: "Вони не оплатили зроблені покупки". Телефони "Гал-експреса" учора не відповідали.
За даними ПФТС, в 2007 році ТОВ "Гал-експрес" (Тернопіль) зайняло 68-е місце в рейтингу торговців пайовими цінними паперами, а в серпні 2008 року - 29-е місце. Від "Гал-експреса" могли постраждати й інші інвестиційні компанії - їхніми партнерами були Dragon Capital, "Сократ", "Кінто". Голова наглядової ради ФК "Сократ" Роман Сазонов підтвердив, що в "Гал-експресу" були неплатежі по багатьох компаніях і проблеми по договірних зобов'язаннях. "У них погана платоспроможність", - відзначив він. "Затримки постачання і платежів були завжди, але сигнали, що компанії можуть перестати працювати, стали надходити тільки зараз", - сказав заступник директора з торговельних операцій ІК Dragon Capital Денис Мацуєв.
Як правило, затримки відбуваються по невеликих сумах - до 50 тис. грн, відзначив трейдер ІК "Ренесанс Капітал Україна" Михайло Заводовський.
Для зменшення ризиків несплати або несвоєчасної сплати по угодах великі торговці цінними паперами почали вимагати від контрагентів передоплати або передпоставки. Брокер ІК Concorde Capital Анастасія Назаренко розповіла, що їхня компанія закрила всі ліміти, за винятком лімітів на п'ять найбільших гравців: "З іншими ми мінімізуємо свої ризики шляхом вимоги передоплати або передпоставки акцій". Ці заходи не зайві. За словами Сандула, на розгляді дисциплінарної комісії перебувають скарги ще на одного торговця - компанію "СМ Капітал".
Тому Анастасія Назаренко не виключає, що до кінця року серед дрібних регіональних торговців (усього учасників фондової біржі ПФТС - 250) будуть випадки, коли компанії виявляться нездатними виконувати свої зобов'язання. "І їх виключать із асоціації, - резюмує брокер. - Багато хто вів бізнес ризиковано. Через це вони зараз просто не можуть виконувати договори".
Криза на фондовому ринку і недостатня кількість грошових ресурсів будуть змушувати компанії закриватися, вважає Денис Мацуєв. "Таке рішення допоможе учасникам надалі більш відповідально підходити до виконання угод, - говорить трейдер ІК 'Проспект Інвестментс' Богдан Вантух. - Але компанія може просто перереєструватися і далі продовжувати роботу. Потрібно більш жорстко ставитися до відбору учасників для їх включення в асоціацію".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас