Парламент почув гуркіт падіння ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент почув гуркіт падіння ринку

Фондовий ринок
1253
Верховна Рада погодилася із пропозицією народних депутатів Ігоря Прасолова і Олександра Клименка скасувати обмеження на інвестування активів ІСІ в акції та облігації українських емітентів.
Як повідомило джерело в парламенті, у другому читанні законопроект про внесення змін у закон "Про інститути спільного інвестування (ІСІ, пайові та корпоративні інвестиційні фонди)", швидше за все, буде прийнятий уже до кінця тижня.
"З огляду на те, що падіння ринку відбувалося за повної відсутності реакції з боку керівництва країни, сам факт законотворчих ініціатив однозначно позитивний", - вважає Сергій Бовтенко, заступник директора з управління активами КУА Tiger Asset Management.
Спочатку учасники ринку просили Верховну Раду змінити закон, щоб збільшити прибутки фондів в умовах торішнього різкого зростання курсів українських акцій за рахунок можливості більше коштів вкладати в цінні папери. Однак, оскільки з початку року індекс ПФТС уже впав на 70%, Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ) просила парламент прийняти цей закон, щоб дати можливість фондам виходити з акцій в інші - менш збиткові - фінансові інструменти. (У цей час вкладення диверсифікованих ІСІ в облігації українських емітентів обмежені 20% активів, акції - 40%.- Авт.)
За словами в.о. генерального директора УАІБ Ольги Трипільської, попередня версія закону була спрямована на захист інвесторів, однак не передбачала ніяких варіантів дії у випадку кризи. "На падаючому ринку керуючий стоїть перед вибором - виконувати вимоги законодавства чи порушувати їх, щоб захистити кошти інвесторів і ризикуючи втратити ліцензію", - говорить вона. За словами пані Трипільської, УАІБ звернулася до Держкомісії цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) із проханням не застосовувати санкції до компаній, які тимчасово порушують структуру вкладень, але показують, що в такий спосіб захищають кошти інвесторів.
Представляючи законопроект у парламенті, голова підкомітету комітету з питань фінансів і банківської діяльності Ігор Прасолов відзначив, що законопроект спрямований на вдосконалення норм диверсифікованості активів інститутів спільного інвестування, у тому числі - розширення переліку ліквідних фондових інструментів. Зокрема, ініціюється підвищення припустимих норм інвестування в державні цінні папери диверсифікованим інвестиційним фондам з 25% до 50%, у муніципальні цінні папери - з 10% до 40%.
"Дані підвищення покликані зменшити ризик втрати заощаджень на падаючому ринку акцій, що було практично неможливо зробити при колишній структурі активів, коли фонди зобов'язані були тримати до 40% активів в акціях, які усе втрачали в ціні", - відзначає керуючий активами КУА "Тект Есет Менеджмент" Олександр Лихо. Крім того, законопроект передбачає збільшення можливих вкладень диверсифікованих фондів у депозити, ощадні сертифікати та банківські метали з 30% до 50% активів, а також дозвіл їм інвестувати в об'єкти нерухомості до 10% активів.
Крім того, документ передбачає скорочення мінімальної середньорічної частки активів, що повинні тримати корпоративні інвестфонди в цінних паперах, з 70% до 60%, додаючи до цінних паперів ще й вкладення в нерухомість, максимальна частка яких визначається ДКЦПФР.
Правда, остання ініціатива здається учасникам ринку не такою однозначною. "Зменшення норми цінних паперів з 70% до 60% не зобов'язує фонд інвестувати вивільнені 10% коштів у нерухомість, тому не бачу прямого зв'язку із захистом інвестора, - говорить Олександр Лихо. - Наскільки мені відомо, на ринку нерухомості теж не все безхмарно, тому інвестиції в даний актив при поточній ситуації, скоріше, погіршать становище інвестора".
Законопроект передбачає також можливість для інвесторів закритих фондів пред'являти цінні папери до дострокового викупу, а для фізичних осіб - брати участь у венчурному фонді, якщо його внесок перевищить 1500 мінімальних заробітних плат.
"Дані зміни дають більше можливостей для маневру керуючим як на зростаючому ринку (збільшення частки в більш ризикованих, але й більш дохідних активах), так і на падаючому (збільшення частки боргових інструментів з відносно низьким рівнем ризику - ОВДЗ, муніципальні бонди, але з більш низьким очікуваним рівнем прибутковості), тому захист інвестора і прибутковість фонду буде прямо залежати від компетентності керуючих", - упевнений Олександр Лихо.
Втім, на думку Сергія Бовтенка, роботи в цьому секторі ще багато. "Можливість більш вільного варіювання для інвестиційних фондів в умовах падаючого ринку зможе врятувати частину коштів інвесторів, але без ліквідного ринку це зробити навіть із такими умовами вкрай складно", - вважає він і сподівається, що прийняття змін у закон про ІСІ стане не єдиною ознакою того, що ВР знає про існування в країні фондового ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас