УАІБ критикує ПФТС за неадекватність біржових курсів акцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УАІБ критикує ПФТС за неадекватність біржових курсів акцій

Фондовий ринок
374
Асоціація "Перша фондова торговельна система", що володіє однойменною фондовою біржею, повинна негайно вжити заходів із запобігання маніпулюванню на ринку, говориться у відкритому листі Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ), направленому ПФТС.
"Недосконалість законодавства і процедур проведення торгів дозволяє провокувати різкі коливання показників біржового ринку для одержання спекулятивного прибутку... У той же час інституціональні інвестори і їхні клієнти зазнають втрат і ризиків недостовірного розрахунку вартості своїх активів на основі показників біржового курсу", - відзначається в листі.
УАІБ пропонує ПФТС прискорити введення "ринку заявок" і здійснення біржових торгів за схемою "поставка проти платежу", невідкладно впровадити систему укладання біржових угод з попереднім депонуванням цінних паперів і коштів, а також скоротити терміни розрахунків за біржовими угодами до трьох днів.
Серед інших описаних у листі заходів - підвищення відповідальності учасників торгів за невиконання термінів розрахунків і поставки цінних паперів, а також розробка і впровадження прозорого та об'єктивного механізму визначення біржового курсу.
Як пояснив президент УАІБ Дмитро Леонов, сумніви в репрезентативності біржових курсів ПФТС ставлять перед керуючими активами питання про можливість відмови від обліку біржового курсу при розрахунку вартості активів на користь оцінки їх незалежними оцінювачами.
За його словами, звернутися з відкритому листом УАІБ змусив той факт, що попередні подібні прохання закінчилися нічим, і в країні, що нараховує 10 фондових бірж, дотепер відсутня єдина прозора методика розрахунку біржового курсу цінних паперів.
Як повідомлялося, після чергового загострення кризи ПФТС на минулому тижні вже обмежила терміни розрахунку за угодами трьома днями.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас