Ринок акцій РФ відкрився падінням цін всіх blue chips, індекс РТС скотився нижче 1300 пунктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ відкрився падінням цін всіх blue chips, індекс РТС скотився нижче 1300 пунктів

Фондовий ринок
425
Російський ринок акцій відкрився у вівторок з "гепом" униз по всіх blue chips, відіграючи відкат світових фондових майданчиків напередодні, індекс РТС у перші хвилини торгів скотився нижче 1300 пунктів.
До 10:41 на біржах РТС і ФБ ММВБ падіння цін blue chips склало 1,3-4,3%, індекс РТС упав до 1292,77 пункту (-1,28%), індекс ММВБ - до 1076,87 пункту (-2,61%),
Ф'ючерс на індекс РТС демонструє зростання до базового активу на 39,5 пункту, що говорить про очікування спекулянтів на відскік нагору.
На ФБ ММВБ упали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (-3,4%), ВТБ (РТС: VTBR) (-3,8%), "Лукойла" (РТС: LKOH) (-1,3%), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (-2,3%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-2,3%), Ощадбанку Росії (РТС: SBER) (-3,5%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (-4,3%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-3,7%), "Транснафти" (РТС: TRNF) (-3%).
Виняток склали тільки папери "Полюс Золото" (РТС: PLZL), що додали на ФБ ММВБ у ціні 5,6%.
Американські фондові індекси напередодні впали на 3-4% слідом за акціями банків, роздрібних і технологічних компаній, причиною чому став зліт вартості нафти на 16%, а також побоювання інвесторів, що план міністерства фінансів із вилучення "поганих боргів" не зможе запобігти рецесії.
Котирування акцій Region Financial Corp., найбільшого банку Алабами, упали на 21%, Marshall & Ilsley Corp. і Huntington Bancshares - на 23%. Аналітики JPMorgan Chase & Co. і Merrill Lynch & Co. рекомендували продавати акції банків середнього розміру на побоюваннях, що ці фінансові інститути не одержать негайної допомоги від міністерства фінансів США, що може привести до списання їхніх активів.
Ціна акції більших банків також знизилася після зростання минулого тижня - подешевшали папери Citigroup, JPMorgan, Morgan Stanley.
Папери D.R. Horton Inc., найбільшої будівельної компанії США, упали в ціні на 17% на очікуваннях, що програма порятунку фінансового сектора, прийнята урядом США, не зможе негайно зупинити падіння цін на житло.
Цінні папери General Motors Corp. подешевшали за підсумками торгів на 11% після повідомлення про те, що компанія має намір залучити решту $3,5 млрд із раніше наданої кредитної лінії.
Котирування акцій Apple Inc. і Cisco Systems Inc. упали на 7% і 4,7% відповідно, після того як аналітики Morgan Stanley знизили прогноз прибутку технологічних компаній в 2009 році.
У свою чергу азіатські фондові ринки падають у вівторок на підвищенні цін на нафту і побоюваннях, що початі американським урядом заходи не врятують США від рецесії.
Фондовий індекс MSCI Asia Pacific (не рахуючи Японії, у якій вихідний день) знизився на 1,7%, найсильніше впали акції банків і фінансових компаній. У Південній Кореї та Малайзії ринки незначно виросли.
На нафтовому ринку напередодні ціни зробили різкий стрибок на $16 на тлі тривалої загальної нестабільності на світових ринках, побоювань із приводу $700-мільярдного плану порятунку американської економіки, активності спекулянтів, а також зниження курсу долара на 2% відносно євро.
У понеділок, коли минав жовтневий контракт, ціни ф'ючерсів на New York Mercantile Exchange виросли на рекордні за всю історію 17%, до $120,92, і в якийсь момент, приблизно за 7 хвилин до закриття, досягали навіть $130.
У вівторок у секторі нафтових ф'ючерсів намітилося зниження через побоювання, що новий "план порятунку" не врятує економіку США від рецесії, і попит на енергоносії скоротиться. Листопадовий ф'ючерсний контракт на суміш WTI вранці у вівторок опустився на $0,19 - до $109,18 за барель.
Серед подій вівторка варто звернути увагу на те, що Федеральна служба з фінансових ринків РФ наказала профучасникам з 9:00 призупинити укладання маржинальних і незабезпечених угод.
Увечері о 18:00 відбудеться виступ міністра фінансів США Генрі Полсона, голів ФРС і SEC Бена Бернанке і Крістофера Кокса в банківському комітеті Сенату з питань про узяття урядом США під свій контроль двох найбільших іпотечних компаній країни - Fannie Mae та Freddie Mac.
Біржі Японії закриті у зв'язку зі святковим днем.
У другому і третьому ешелонах на ФБ ММВБ вранці у вівторок сильніше від інших упали акції "Кузбасенерго" (РТС: KZBE) (-8%), "Уралзв’язокінформу" (РТС: URSI) (-7,4%), "префи" "АвтоВАЗу" (РТС: AVAZ) (-6,7%).
Виросли папери ДЕК (+19%), ОГК-5 (РТС: OGKE) (+6,6%), ОГК-3 (РТС: OGKC) (+4,5%).
Сумарний обсяг торгів на класичному ринку акцій РТС до 10:41 МСК склав $0,26 млн, обсяг угод з акціями на ФБ ММВБ досяг 0,85 млрд рублів (лідер - "Газпром" - 0,44 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас