США шукають причини цінового вибуху на нафту у Нью-Йорку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США шукають причини цінового вибуху на нафту у Нью-Йорку

Енергетика
941
Ціновий вибух на нафту встановив історичний максимум в історії Нью-Йоркської товарно-сировинної біржі (NYMEX), коли котирування на ф'ючерси з постачанням на жовтень виросли в понеділок на $25 за барель, посіявши панічні настрої на ринку і викликавши підозру регуляторів.
Офіційні структури приступили до розгляду причин стрибка цін, намагаючись з'ясувати, чи не був він результатом маніпуляцій. Комісія з торгівлі товарними ф'ючерсами (CFTC) вийшла із заявою, про те, що її експерти "уважно вивчають нинішні великі коливання цін на сиру нафту".
"Ми тісно працюємо з відповідними співробітниками NYMEX для того, щоб переконатися в тому, що ніхто не використовує поточні потрясіння, з якими зіткнулися наші фінансові ринки, маніпулюючи ними заради власних вигод", - говориться в заяві голови CFTC Уолтера Лаккена (Walter Lukken).
Це була перша реакція на заклики трейдерів зробити ринок більш контрольованим.
Торги закрилися в понеділок на позначці $120,92 за барель американської нафти light sweet, що на $16,37 долара вище, ніж на відкритті. Протягом дня торги переривалися на п'ять хвилин, коли зростання перевищило 10 доларів за барель.
Трейдери пояснили безпрецедентний стрибок цін на нафту збігом таких обставин, серед яких не останню роль зіграло те, що в понеділок був останній день угод по жовтневих ф'ючерсах, і трейдери, що працюють на коротких позиціях, змушені були віддавати борги за вересневі покупки.
Однак збільшення ціни на барель сирої нафти з постачанням в листопаді також було вражаючим - майже 7 доларів за барель до закриття на позначці $109,37.
Ринок схиляється до того, що ціна на нафту може відкотитися. Брокер Paramount Options Рей Карбон відзначив, що ціни були розігріті декількома великими операторами на ринку.
“Це показує, що ми повинні тримати спекуляції під контролем. Інвестори, які штовхнули нагору ціни в понеділок, були тими ж самими людьми, які виштовхнули ціни з $79 за барель до $147 за барель (рекордна висота, досягнута цим літом", - сказав він CNNMoney.
Аналітики також пояснюють ціновий феномен тим, що на тлі падіння долара в понеділок, інвестори агресивно переводили ресурси в нафтові ф'ючерси.
“Все це зроблено великими інвесторами. Коли на ринку долар опиняється під тиском, вони перескакують у нафту і не турбуються, хто від цього постраждає”, - вважає Пітер Бьютел, нафтовий аналітик з консалтингової Cameron Hanover.
"Чи спекулянти причиною тому, що ціни пішли нагору? Ні. Через них ціна падає вниз? Ні. Вони винні в тому, що вона йде вгору і вниз? Відповідь - так. Спекуляції відіграють визначальну роль при формуванні ціни", - відмітив Майкл Масса, колись головний економіст Міжнародного валютного фонду (IMF) у коментарі Washington Post.
Багато аналітиків вважають, що депресивний стан американської економіки і ситуація на глобальних ринках не залишає сумніви в тому, що попит на нафту не може рости в таких умовах, і отже, ціновий вибух у понеділок не піддається ніякій логіці.
“Нафтовий ринок був охоплений тією ж самою істерією, що й фінансові ринки”, - цитує Marketwatch професора St. John's University Ентоні Сабіно.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас