Акціям накрутили котирування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акціям накрутили котирування

Фондовий ринок
971
Торги на фондовому ринку на минулому тижні скидалися на американські гірки. У понеділок акції обвалилися відразу на 14%, а до п'ятниці підскочили на 10%. Хоча тиждень закінчився позитивним акордом, деякі фінансисти говорили про стабілізацію ринку, пояснюючи різкі коливання іграми спекулянтів. Скупивши дешево папери тиждень тому, ті навмисно накручували на них ціни, щоб вигідно продати.
Старт обвалу нашого ринку акцій дали світові новини. Після заяви про банкрутство одного з найбільш стійких американських банків - Lehman Brothers, якому нещодавно виповнилося 150 років, впали індекси всіх фондових майданчиків США, Європи, Азії та Росії, наш же індекс ПФТС втратив 5,94%. Не встигли фінансисти назвати це крахом, як ринок видав справжній рекорд - у вівторок ПФТС-індекс обвалився відразу на 14,09%. Хоча інвестори намагалися за максимум розпродати свої портфелі, вдавалося це не всім - нерідко з акцій не було реальних торгів, а лише фіксувалися номінальні котирування. У той день лідером падіння стали акції "Луганськтепловозу", що втратили 32,25% вартості, за ними йшов "Донбасенерго" - 29,85%, "Дніпроенерго" - 25,37%, "Укрнафта" - 20% і Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча - 19,19%.
Смакуючи ще більший обвал ринку в середу, ПФТС почала вживати екстрених заходів. 17 вересня вона наділила себе правом припиняти торги з окремих акцій, які входять до її індексного кошику, якщо зміна ціни перевищить 10%. Раніше торговельна система залишала за собою таке право, якщо папери дешевшають або дорожчають більш ніж на 15%. А вже 18 вересня ПФТС посилила умови торгів ЦП, обмеживши терміни розрахунку за поставку акцій трьома днями.
"Такий регламент розрахунків знижує ймовірність неринкових операцій. Він трохи очистить ринок від спекулянтів, які працюють за незаконними схемами", - пояснив новацію керуючий директор КУА Tiger Asset Managemen В'ячеслав Бондарчук. "Думаю, таке рішення дозволить згладити коливання на ринку акцій та обмежити спекулятивну складову", - погодився з ним директор з управління активами ПІО ГЛОБАЛ Україна Сергій Уткін. Заходи біржовиків зробили свою справу, і в четвер ПФТС-індекс упав лише на 2,32%, а в п'ятницю виріс відразу на 14,48%. Рекордний стрибок 19 вересня продемонстрували відразу кілька емітентів: за півдня акції Єнакіївського метзаводу подорожчали на 26,76%, "Азовсталі" - на 19,5%, Маріупольського заводу важкого машинобудування - на 19,44%, а "Укрнафти" - на 18,48%.
Щоправда, торговельна система все-таки покористувалася своїми новими повноваженням: минулого тижня вона зупиняла торги акціями "Укртелекому", "Стиролу" і Райффайзенбанку Аваль.
Фінансисти досить скептично поставилися до п'ятничного відродження фондового ринку.
"Я вважаю, що це не ринкове зростання, а маніпуляції спекулянтів. Вони ж вміють грати не тільки на падінні акцій, але й на їх зростанні. Спочатку скуповують папери за мінімальною ціною, а потім, виставляючи номінальні високі котирування, починають підштовхувати їх вартість нагору. Потім вже на розігрітому ринку продають їх дорожче. Цю версію доводить реальний обсяг торгів, що ми мали на минулому тижні - це 9 млн грн. на день, а коли з торгів знімалися папери, і того менше - 3,6 млн грн. Для порівняння - у серпні ми мали 60 млн грн. на день. Тобто на ринку не з'явилося більше капіталу і він не став більш ліквідним", - відзначив генеральний директор компанії "Інеко-Інвест" Олег Морква.
Експерти вважають, що в умовах низької ліквідності рух котирувань на нашому фондовому ринку і далі буде носити хаотичний характер. Спекулянти продовжать використовувати міжнародні новини, щоб улаштовувати атаки, заробляючи на різниці в ціні акцій: якщо світові фондові ринки почнуть відроджуватися, фінансисти будуть заробляти на зростанні, якщо під тиском негативної фінансової статистики вони будуть обвалюватись, у мінус підуть і котирування українських акцій. Змінити ситуацію зможуть лише два фактори.
"Наприклад, втручання в ситуацію уряду і Нацбанку. Як вчинила Федеральна резервна система США, що на цьому тижні ухвалила рішення щодо кредитування компаній на $180 млрд під операції на фондовому ринку, а також російська влада, що виділила на ці ж потреби близько 500 млрд рублів", - розповів Морква.
Ще одним двигуном ринку можуть стати іноземні капітали, що повернулися. За розрахунками фахівців, для стрімкого зростання котирувань всіх вітчизняних акцій (відразу на 20-30%) і стабілізації ситуації на торгах досить смішної за світовими мірками суми - $100 млн. Втім, на такі вливання наш фондовий ринок, за прогнозами фінансистів, зможе розраховувати не раніше грудня. І то за умови стабілізації ситуації на світових фінансових ринках і політичної обстановки в Україні.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас