Кінець ери інвестиційних банків: огляд фондових ринків (15 - 19 вересня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінець ери інвестиційних банків: огляд фондових ринків (15 - 19 вересня)

Фондовий ринок
569
Світові ринки
За підсумками тижня 15 - 19 вересня індекс Dow знизився на 0,28%, Standard & Poor's 500 підвищився на 0,27%, а Nasdaq Composite піднявся на 0,56%. Зміна індексів за тиждень виявилася несуттєвою, оскільки "ралі" в останні два дні пішло за обвалами ринку в понеділок і середу. Зниження індексу Dow за підсумками тижня було обумовлено глибоким падінням в "провальні" дні акцій фінансових компаній, які становлять вагому частку серед його 30 компонентів. Європейські та азіатські фондові ринки рухалися різноспрямовано слідом за новинами з Уолл-стріт. За результатами тижня британський FTSE-100 виріс на 0,63%, німецький DAX-30 - на 0,89%, а японський NIKKEI-500 знизився на 1,30%.
У понеділок 15 вересня фондовий ринок США був збентежений. Учасники торгів продавали акції, побоюючись "ефекту доміно" у банківсько-фінансовому секторі та економічних наслідках фінансової кризи, що заглиблюється. Ставки міжбанківського кредиту в понеділок різко зросли, підтвердивши побоювання інвесторів, що нова хвиля фінансової кризи здатна викликати подальшу жорсткість кредитних умов та, як наслідок, погіршення економічної ситуації. Економічні дані, опубліковані в понеділок, були похмурими, але на тлі потрясінь у фінансовому світі вони пройшли практично непоміченими.
Федеральний резервний банк у Нью-Йорку повідомив у понеділок, що індекс ділових умов, який вони розраховують, у регіональному виробничому секторі, Empire State Manufacturing Survey, склав у вересні -7,41, впавши в порівнянні з 2,77 у серпні. Цифра, отримана у вересні, виявилася істотно гіршою за середній прогноз економістів (1,50). Дані про промислове виробництво в США за серпень так само виявилися набагато гірші прогнозів.
У вівторок новини зі Сполучених Штатів принесли деяку стабілізацію на глобальні фінансові ринки. Комітет з відкритих ринків Федеральної резервної системи (ФРС) США вирішив залишити дисконтну ставку на рівні 2%. Крім того, ФРС надала найбільшій у світі страховій компанії American International Group Inc. (AIG) кредит на суму $85 млрд. в обмін на 79,9% її акцій. Побоювання інвесторів щодо долі компанії стихли. Крім того, британський банк Barclays оголосив про придбання низки активів американського інвестиційного банку Lehman Brothers, що розорився. Британський банк, зокрема, придбає інвестиційно-банківську діяльність та операції на фондовому ринку Lehman Brothers у Північній Америці за $250 млн. готівкою, а також штаб-квартиру американського банку в Нью-Йорку та два обчислювальних центри в Нью-Джерсі за їх поточною ринковою вартістю, що становить $1,5 млрд. Загальна сума угоди, таким чином, становить $1,75 млрд.
Фондовий ринок США відкрився в середу помірним зниженням. Інвестори задавалися питанням, як буде складатися ситуація після бурхливих подій останніх днів - банкрутства інвестиційного банку Lehman Brothers, продажу інвестиційного банку Merrill Lynch банківської корпорації Bank of America і дій американської фінансової влади щодо порятунку від банкрутства страхового гіганта AIG.
На міжбанківському ринку підсилилася недовіра між учасниками, що призвело до значного зростання ставок міжбанківського кредиту. На фондовому ринку виникла гостра недовіра до банків. У першу годину біржових торгів негативний настрой на фондових біржах був відносно стриманим, але нерви інвесторів здали, коли казначейство США повідомило про додаткову програму фінансування, за якою воно почне продавати короткотремінові векселі для поповнення балансу ФРС.
Крім того, інвесторів стривожила звістка про проблеми фонду Reserve Primary Fund, який працює на грошовому ринку. Фонд зазнав великих втрат через вкладення в папери інвестиційного банку Lehman Brothers. У середу чиста вартість активів фонду впала настільки, що виявилася менше вартості вкладених у нього коштів. Ці події різко загострили негативні настрої інвесторів. Ринок захлиснула хвиля продажів. За величиною втрат лідирували акції AIG, за ними ішли акції Goldman Sachs й Morgan Stanley - двох незалежних інвестиційних банків, які залишилися, з недавньої "великої четвірки" Уолл-стріт. Тим часом глава Morgan Stanley Джон Мек обвинуватив у падінні акцій його компанії "коротких продавців". У ході торгів у середу акції Morgan Stanley впали на 42%, і це при тому, що напередодні компанія повідомила про значне зростання доходів у минулому кварталі і невеликому зниженні прибутку.
У четвер фондовий ринок США майже повністю відіграв втрати, які поніс напередодні. Загострення напруженості на фінансових ринках змусило центральні банки світу вжити рішучих заходів з підтримки ліквідності у світовій фінансовій системі. ФРС пішла на безпрецедентний захід: надала в розпорядження провідних центральних банків додаткові $180 млрд., збільшивши обсяги ліній валютних свопів з ЄЦБ і Швейцарським національним банком і відкривши лінії валютних свопів для Банку Японії, Банку Англії та Банку Канади. У четвер центральні банки провели великомасштабні доларові інтервенції шляхом операцій РЕПО. ФРС, у кілька прийомів, здійснила в цей день вливання $105 млрд. у банківську систему США. Ця інтервенція стала рекордною за масштабами. Дотепер найбільший обсяг інтервенцій з боку ФРС за один день був у період після вересневих терактів 2001 р. Вливання кредитних коштів центральними банками призвели до зниження міжбанківських ставок і зробили заспокійливу дію на фондові біржі.
В ніч із середи на четвер набула чинності заборона SEC на операції "коротких продажів без покриття". Цілком ймовірно, заборона SEC на “короткі продажі без покриття” зіграла деяку роль на торгах у четвер - акції деяких компаній швидко зросли в цей день без будь-яких причин, що могло бути результатом лихоманного закриття коротких позицій. Однак широкий ринок розгубив ранковий підйом і став показувати мляву і навіть негативну динаміку. Пізніше ситуація почала змінюватися на краще після того, як з'явилося повідомлення, що регулювальні органи Великобританії ввели тимчасову заборону на “короткі продажі” акцій банківсько-фінансових компаній (включаючи операції з покриттям).
На американських біржах з'явилися припущення, що такий же захід розпочне й SEC. Ринок почав поступово підвищуватися, а в самому кінці дня перейшов на траєкторію потужного підйому. Каталізатором зростання з'явилося повідомлення про те, що влада США має намір створити державну структуру, яка візьме на себе проблемні боргові активи банківсько-фінансових компаній. Досвід створення такої структури в Америці вже був в 1989 р., у розпал важкої кризи в системі ощадних банків, коли був створений державний фонд, Resolution Trust Corporation. Після виконання цього завдання фонд був розформований. Почувши, що глава казначейства Генрі Полсон виступає з ідеєю створення нового відомства за зразком Resolution Trust Corporation, учасники ринку акцій загорілися надією на швидке покращення ситуації в банківській системі. В останню годину біржових торгів у четвер фондовий ринок зробив майже вертикальний злет.
У п'ятницю 19 вересня американський фондовий ринок продовжив потужний підйом, що почався напередодні. У п'ятницю вранці президент США Джордж Буш, глава казначейства Генрі Полсон, голова ФРС Бен Бернанке, голова Комісії з цінних паперів і бірж (SEC) Кристофер Кокс і представники Конгресу провели прес-конференцію, на якій було оголошено про плановані заходи щодо стабілізації фінансових ринків. Як повідомив глава казначейства, його відомство розширить програму покупки паперів, прив'язаних до іпотечних кредитів (MBS). Покупка MBS казначейством повинна покращити умови на іпотечному ринку. Далі Полсон оголосив, що зі стабілізаційного фонду, призначеного для валютних інтервенцій, казначейство виділить $50 млрд. на підтримку фондів, що працюють на грошовому ринку. Крім того, ФРС надасть кредити банкам за ставкою дисконтного вікна, які будуть призначені для покупки комерційних паперів у фондів грошового ринку. Про заходи щодо стабілізації ринків оголосила й SEC. У п'ятницю вона повідомила, що вводить на 10 торговельних днів, по 2 жовтня, заборону на операції короткого продажу по акціях 799 фінансових компаній. Заборони, введені SEC, внесли значний вклад у підйом ринку акцій у четвер і п'ятницю, доповнивши ефект, зроблений звісткою про плани викупу державою неліквідних боргових активів. У суботу казначейство надало до Конгресу проект програми "очищення" банківської системи. Проект припускає, що в найближчі два роки казначейство викупить в американських банківсько-фінансових компаній проблемні іпотечні кредити й прив'язані до них боргові активи - папери з іпотечним покриттям (MBS) та облігації (CDO), забезпечені борговими зобов'язаннями. На викуп буде витрачене до $700 млрд. У зв'язку з цим казначейство попросило Конгрес збільшити ліміт для обсягу національного боргу з $10,6 трлн. до $11,3 трлн.
Однак апогеєм тижня стала заява Goldman Sachs й Morgan Stanley ввечері 21 вересня про реорганізації з інвестиційних банків у звичайні банки-холдинги. З одного боку, процедура зміни статусу здається технічною, однак це означає, що обидва банки тепер мають рівні й постійні права доступу до екстрених фондів ФРС. Як відзначалося в заяві ФРС, реструктуризація допоможе організаціям краще впоратися з фінансовою кризою.
Український ринок
Весь тиждень, як втім, і весь вересень, український фондовий ринок страждав від недоліку ліквідності. Обсяги торгів були мізерно малі - всього біля $2,2 млн. у день. У результаті цього, і зовнішнього тиску світових фондових майданчиків індекс ПФТС впав за підсумками тижня ще на 8,66%. Після того, як у вівторок індекс ПФТС обвалився на рекордні 14%, з легкістю переступивши свій черговий "психологічний" бар'єр в 400 пунктів, Рада ПФТС ухвалила рішення щодо розширенні критеріїв щодо припинення торгів у зв'язку з "ціновою нестабільністю". Відповідно до рішення ради ПФТС, для акцій, які перебувають у котирувальному списку 1 рівня й/або входять до складу індексного кошика ПФТС, встановлені наступні критерії "цінової нестабільності" - зменшення/збільшення ціни угоди в порівнянні із ціною останньої угоди попередньої торговельної сесії (або ціною останньої угоди до моменту припинення торгів) більш ніж на 10%., зменшення/збільшення індексу ПФТС у порівнянні з індексом попереднього торговельного дня (або з останнім значенням до моменту припинення торгів) більш ніж на 5%. Крім того, ПФТС обмежила в котируванні на умовах предпостачання термін перереєстрації цінних паперів до трьох робочих днів. Крім того, ПФТС обмежила також трьома днями термін оплати цінних паперів у котируванні на умовах передоплати. Дане рішення було прийнято радою ПФТС із метою запобігання маніпулювання й зниження ліквідності в умовах різкого падіння ринку.
Однак цих заходів, навіть у сполученні із хвилею оптимізму на далеких американських майданчиках, ринку виявилося недостатньо, щоб повністю відновитися після істотного падіння котирувань у понеділок і вівторок. За підсумками тижня папери "блакитних фішок" втратили в середньому 5,2%, у тому числі Західенерго просіло на 2,9%, Ценренерго - на 8,2%, Укртелеком - на 1,8%, Маріупольський металургійний завод ім. Ілліча - на 5,9%, Укрнафта - на 6,2%, Моторсіч - на 3,9%, а Раййфайзен Банк Аваль, навпроти, додав 2,4%.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас