Міністр економіки України звинувачує спекулянтів у падінні вітчизняного фондового ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр економіки України звинувачує спекулянтів у падінні вітчизняного фондового ринку

Фондовий ринок
494
Ситуація на фондовому ринку України в цей час не піддається економічному обґрунтуванню і базується винятково на спекулятивних очікуваннях, вважає міністр економіки Богдан Данилишин.
"Фондовий ринок України сьогодні - це нашарування не завжди взаємозалежних у своїй діяльності інститутів, що характеризуються прагненням одержати надприбутки, використовуючи прогалини в законодавстві", - цитує коментар міністра поточної ситуації на українському фондовому ринку прес-служба Мінекономіки в понеділок.
Зокрема, Б.Данилишин розкритикував учасників ринку за те, що вони у своїй діяльності не реагують на фактичні дані про розвиток економіки. "Зокрема, оптимістичні прогнози про розвиток економіки, закладені при підготовці держбюджету-2009, підтримка радою Нацбанку запропонованих Кабміном параметрів інфляції, зростання ВВП за січень-серпень на 7,1% повинні були б стати факторами збільшення активності на ПФТС (провідна фондова біржа - ІФ), але цього не відбулося", - відзначає міністр.
За його словами, однією із причин такої ситуації стало те, що торік багато учасників ринку, сподіваючись на надприбутки, взяли на себе занадто високі зобов'язання і зараз намагаються закрити власні позиції з мінімальними збитками.
"Це свідчить про те, що зараз на фондовому ринку України залишаються тільки великі гравці, не орієнтовані на одержання швидких прибутків", - підкреслив Б.Данилишин.
Він вважає, що подальший розпродаж цінних паперів великих підприємств українськими торговцями малоймовірний, оскільки навіть на спекулятивних стратегіях сьогодні вже важко заробити.
Міністр також прогнозує, що іноземні інвестиційні фонди, що зазнають дефіцит ліквідності, до кінця року не будуть намагатися вийти на український ринок.
Б.Данилишин підкреслив, що завдання формування попиту на українські цінні папери повинно вирішуватися забезпеченням зростання економіки та вдосконаленням законодавчої бази регулювання фондового ринку.
Як повідомлялося, після зростання в 2,4 рази в 2007 році провідний індикатор українського ринку акцій ПФТС-індекс цього року вже впав втричі, у тому числі у вересні - на 25,3%.
Учасники ринку на 11 щорічній конференції ПФТС, що завершилась у вихідні, відзначали відсутність підтримки ринку з боку держави в умовах кризи, наводячи на противагу дії провідних світових регуляторів, а також російської фінансової влади.
На відміну від попередніх конференцій, на нинішній були відсутні представники Мінфіну, Мінекономіки та Нацбанку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас