Долар переміг відкриті ІСІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар переміг відкриті ІСІ

Фондовий ринок
345
Завдяки зростанню курсу долара, що спостерігається останнім часом, депозит у цій валюті продовжує демонструвати максимальний серед фінансових активів місячний доход " 5,46%. При цьому середня збитковість відкритих фондів склала за місяць 11,19%, а за рік " 23,6%.
Минулий тиждень був відзначений поглибленням кризи на міжнародних фінансових ринках через події в банківському секторі: банкрутства Lehman Brothers і рішення ФРС США утримувати базову ставку на рівні 2%. Втім, рішення центробанку США про підтримку страхової компанії AIG в обмін на 80% акцій позитивно вплинуло не тільки на американський, але й на європейські та азіатські ринки, хоча настрій інвесторів швидко зіпсувався.
Причиною цього стала зросла ймовірність виникнення необхідності в держпідтримці для інших фінустанов. В результаті індекси провідних світових майданчиків знизилися на 5-9%.
Російський ринок знову трясло. Індекс РТС з початку тижня втратив понад 19%. Значна залежність українського ринку від настроїв у світі призвела до занурення індексу ПФТС ще на 17,29%, при цьому добове падіння 16 вересня склало 14,09%. Індикатор повернувся на рівень початку 2006 р.
Вартість чистих активів відкритих ІСІ станом на 17 вересня склала 162 млн. грн., що на 4,48% менше, ніж тиждень тому. За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, найбільше чисті активи зменшилися у фонду "Класичний" (на 2,57 млн. грн., або на 4,61%), "Преміум-фонда Збалансованого" (на 1,36 млн. грн., або на 6,99%) і "Альтуса-Збалансованого" (на 1 млн. грн., або на 3,19%). При цьому СЧА фондів знижувалася в основному через знецінювання їхніх вкладень. Найбільш стійким до втрати СЧА виявився "ПІО Глобал фонд грошового ринку Надійний" (-4,48 тис. грн., або 0,7%).
Більшість фондів також скоротили кількість сертифікатів в обігу. У відносних показниках більше за інших втратили: "Мілленіум захист капіталу" (-4,48%) і "Бонум Оптимум" (-4,46%), а в абсолютному вимірі " "СЄБ фонд збалансований" (3,6 тис. шт.) і "Мілленіум збалансований" (1,2 тис. шт.). Чистий відтік капіталу з ІСІ відкритого типу (без урахування фондів КУА "Конкорд Ессет Менеджмент" та "Парекс Ессет Менеджмент Україна") склав 2 млн. грн. Максимальним він був для фонду "Преміум-фонд збалансований" (811,77 тис. грн.)
Минулого тижня всі фонди також продемонстрували зниження вартості інвестсертифікатів, середній показник яких склав 3,06%. Гірше за всіх довелося фондам: "Таск-ресурс" (-7%), "Аврора-фонд росту" (-6,89%) і "СЕМ-Ажіо" (-6,54%). Найбільш успішними в збереженні інвестицій своїх учасників цього разу виявилися: "СЄБ Фонд грошовий ринок" (-0,29%), "ОТП Класичний" (-0,52%) і "ПІО Глобал фонд грошового ринку Надійний" (-0,7%).
При цьому єдиним фондом, що забезпечив за останній місяць позитивну прибутковість інвесторам, був "ОТП Класичний" " 0,99%. Середня зміна вартості інвестицій за цей час склала 11,18%, а індекс ПФТС втратив 44,58%. Депозитні внески в золоті принесли власникам збитки на рівні 5,89%. Завдяки зростанню курсу долара, депозит у цій валюті продовжує демонструвати максимальний серед проаналізованих активів місячний доход " 5,46%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас