Криза ні до чого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза ні до чого

Фондовий ринок
3004
Українські ЗМІ доклали всіх зусиль, щоб зробити тему, здавалося б, далекого американського біржового краху предметом обговорення широкої громадськості й зародити масу приводів для занепокоєння. Журналісти забули сказати тільки одне, проблеми у фінансовій системі України почалися задовго до того, як звалилися світові біржі, і більшість громадян до них вже давно звикли.
Яке діло пересічному українцеві до руйнування американського банку Lehman Brothers, про існування якого він не підозрював до минулого тижня? А що громадянинові України несе падіння індексу технологічного сектора Nasdaq, що більшість обивателів плутає з диснеївським персонажем Donald Duck?
Істерія ТВ-новин в один день перетворила українців у біржових аналітиків. Не розуміючи ні слова, вони переказували один одному повідомлення про кризу на світових фінансових ринках. Побоювання за тендітну українську економіку змушують їх гадати: коли ж світова криза вдарить і по їхньому гаманцю. Але проблеми українцям створить не крах американських бірж, а нездатність власних чиновників вирішити старі проблеми економіки країни.
Давні корені
Із січня по вересень індекс найбільшої біржі країни - ПФТС - впав більш ніж на 70%. Останній тиждень ПФТС могла кілька разів на день зупиняти торги через різке падіння вартості акцій компаній, що котируються на ній. Дзеркальне відображення світової фінансової кризи? Нічого подібного! Проблеми в ПФТС почалися ще навесні цього року.
Мініатюрність біржі, більша частина угод на якій використовувалася для ухилення від податків або просто не мала ніякого значення для ринку, не змогла втримати іноземних інвесторів, вихід яких почався ще на початку весни. І хоча акції багатьох українських компаній стрімко дешевшають на ПФТС, там виставлені настільки мізерні пакети, що це навряд чи може турбувати головних акціонерів.
Ще менше – приватних осіб, які беруть участь у торгах. "Те, що зараз діється на вітчизняному фондовому ринку, можна всерйоз не сприймати, тому що серйозного фондового ринку в нас практично немає. Тому судити про фінансову привабливість української держави за результатами роботи ПФТС не можна", - вважає член ради НБУ, почесний президент Укргазбанка Василь Горбаль.
Така ж ситуація складається й із цінними паперами, які випускає український уряд. Від державних і корпоративних облігацій стрімко позбуваються іноземні інвестори. За даними Національного банку, ще на початку року іноземці володіли ОВДП на суму більше 2 млрд. грн., тепер - 0,793 млрд. Падіння більш ніж дворазове.
Однак іноземці почали позбуватися від українських цінних паперів не вчора, а на початку літа - відразу ж після зміцнення гривні. Це дозволило великим спекулянтам за однакову кількість гривень купити більше доларів, так пояснює український банкір Ігор Францкевич. "Інвестори йдуть, а потім знову приходять", - риторично вирікає з цього приводу Сергій Бирюк, член Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку.
Навіть зміцнення курсу долара й зниження курсу гривні, яке українці можуть спостерігати останні дні в обмінниках, пов'язано не стільки з обвалом світових бірж, а з нестабільною політичною ситуацією в країні, скупкою долара для оплати газових контрактів і виведення його спекулянтами за рубіж.
При такому розкладі українська фінансова система виглядає занадто далекою від потрясінь світових ринків, принаймні, так вважає голова правління найбільшого банку країни - Приватбанку - Олександр Дубилет. "Українські банки не так залежать від тенденцій світового ринку, як європейські або російські банки через традиційно невисокі обсяги запозичення за кордоном", - вважає він. Навіть у Приватбанку, який поки єдиний в Україні, що випускає облігації під заставу іпотечних кредитів, частка іноземних позик у структурі зобов'язань не перевищує 10%.
Проблема в іншому
На один з деяких негативних наслідків світової кризи для України вказує перший заступник голови правління НБУ Анатолій Шаповалов. "Зниження темпів зростання світової економіки вже привело до зниження заявок на металургійну продукцію, попит і ціни на неї впали. Виходить, менше буде платежів у бюджет і менше експортного виторгу", - говорить банкір.
Втім, з ним навряд чи погодяться самі виробники. Попит на їхню продукцію, не тільки металургійну, падає вже давно. Не перший рік імпорт панує над українським експортом - тільки за цей рік імпорт перевищив експорт вже на $11 млрд. Винен не стільки попит на світовому ринку, скільки відсталість українських підприємств, висока залежність від ціни російського газу, відсутність в них дешевих кредитних коштів, складність податкового законодавства, корупція й бюрократія. Одним словом все те, що відсуває Україну на останні місця в рейтингах країн, де найбільше легко вести бізнес.
Саме відсутність реформ у цих сферах, на необхідність яких неодноразово вказували експерти Світового банку й рейтингових агентств, може сприяти зниженню темпів зростання української економіки вже найближчим часом. "Зростання економіки й доходів населення в наступному році, за нашими оцінками, буде в півтора рази менше, ніж цього року. Буде вповільнення, але чи варто його називати кризою - залишається питанням", - вважає економіст Міжнародного центра перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Відмова українських чиновників від політичного протистояння й серйозна робота з економікою саме сьогодні могли б дати значимі результати. "Аналіз фінансових ринків показує, що світовий капітал перебуває зараз в активному пошуку нового місця свого додатка, що забезпечує відносно високий рівень прибутку", - вважає член ради НБУ, почесний президент Укргазбанка Василь Горбаль.
Однак у той час як російський уряд вживає екстрених заходів з порятунку свого фондового ринку, а американський уряд заявляє про готовність витратити $700 млрд. на оздоровлення свого фінансового ринку, президент Віктор Ющенко та прем'єр Юлія Тимошенко обвинувачують один одного в зрадництві й розумовій відсталості.
Легко по життю
Проблеми найбільшої американської страхової групи AIG не повинні тривожити клієнтів її української "дочки" ALIС AIG Life, що спеціалізується на страхуванні життя. У прес-службі страховика завіряють, що компанії групи AIG в усьому світі є незалежними відособленими юридичними особами. Зараз український підрозділ продовжує роботу в нормальному режимі: заявки на розірвання договорів, пов'язаних з можливими проблемами, у компанію не надходили.
Минулого тижня Федеральна резервна система США почала безпрецедентний крок, надавши AIG, що опинилася на межі краху, кредит на $85 млрд. в обмін на одержання державою 79,9% її акцій. AIG зафіксувала збиток за підсумками вже трьох кварталів поспіль, списавши по іпотечних кредитах біля $25 млрд.
Крах світової буржуазії
Подібних різких поворотів на світових фінансових ринках не спостерігалося з часів Великої депресії, в один голос стверджували минулого тижня всі ділові ЗМІ. Ще на початку тижня інвестори переживали через банкрутство банку Lehman Brothers, рішення влади викупити акції страховика American International Group і змушеного злиття Merrill Lynch з Bank of America. Індекси скажено коливалися: у понеділок головний біржовий барометр США, індекс Dow, впав більш ніж на 500 пунктів.
Однак вже у п'ятницю американський ринок акцій закрився різким зростанням індексів, завдяки рішенню уряду США почати надзвичайні заходи з порятунку фінансових ринків. Це повідомлення прискорило зростання долара до ієни й кошика основних валют світу на європейських торгах. Трохи пізніше додало бадьорості американській валюті повідомлення про те, що влада готова надати фінансовим ринкам допомогу на безпрецедентну суму - $700 млрд. "Уряд пішов на це, щоб відгородити економічне здоров'я націй від серйозних ризиків", - сказав президент США Джордж Буш.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас