ДКЦПФР шукає маніпуляторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР шукає маніпуляторів

Фондовий ринок
433
Держкомісія цінних паперів і фондового ринку для запобігання маніпуляцій з котируваннями цінних паперів запропонувала встановити граничне відхилення ціни кожної угоди від попередньої на рівні 1%.
Якщо цей рівень буде перевищений, біржа має право провести внутрішнє розслідування. Трейдери вважають, що цей захід підсилить цінову стабільність ринку, але негативно відіб'ється на його ліквідності.
Держкомісія цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) підготувала норму, перевищення якої стане приводом для проведення біржею внутрішнього розслідування з метою запобігання маніпуляцій учасниками торгів. "Ми хочемо, щоб біржа проводила внутрішній розгляд по угодах, зміна цін по яких буде перевищувати певний відсоток.
Як по угодах з одним і тим же цінним папером, що йде підряд, так і по угодах із цінним папером на біржовому і позабіржовому ринку", - розповів директор департаменту методології і регулювання ринку цінних паперів ДКЦПФР Олексій Тарасенко. За його словами, ці норми містяться в підготовленому проекті положення "Про маніпулювання на фондовому ринку". "Комісія не має права встановлювати обмеження. Ми просто хочемо встановити показник, по якому біржі необхідно буде додатково розглядати питання для визначення причин цінової нестабільності. Відсоток перевищення (1%) буде обговорюватися", - пояснив він.
Президент фондової біржі ПФТС Ірина Зоря впевнена, що норми про обмеження торгів повинні встановлюватися винятково торговельними правилами біржі. "Це питання необхідно обговорювати. Установлення критерію відхилення однієї угоди від наступної досить поширено. Але краще цим займатися не комісії, тому що показники досить тонкі. Комісії необхідно затверджувати більш глобальні речі. Це функція біржі, тому що вона відслідковує всі угоди в режимі реального часу", - розповіла вона.
Рада ПФТС вирішила призупиняти торги по окремих цінних паперах, якщо їхній курс відхиляється від ціни закриття попереднього дня більш ніж на 10% або під час торгів різниця між цінами угод становить понад 15%.
Учасники ринку вважають, що нові норми передчасні для українського фондового ринку. "Це знизить ліквідність нашого ринку, а в нас і так обсяги мізерні - у середньому 7 млн грн на день. Тим більше, ці норми дадуть біржі можливість бути більш суб'єктивною до трейдерів, - говорить заступник директора торговельного департаменту ІК Dragon Capital Денис Мацуєв. - Крім того, у нас невеликий ринок, тому суми $200 тис. досить для того, щоб розгойдувати вартість цінного папера. Уже є біржові правила, що передбачають можливість припинення торгів".
У той же час дана норма може підвищити цінову стабільність, вважає брокер ІК Concorde Capital Анастасія Назаренко: "Але це буде незручно - якщо ти домовився продати папери нижче ніж на 1%, то в торговців буде менше бажання укладати угоди на ПФТС, і це знизить офіційні обсяги торгів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас