Радбез розсудить депозитарії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Радбез розсудить депозитарії

Фондовий ринок
283
У Раді національної безпеки та оборони почала діяти робоча група з вироблення рішення про принципи розвитку фондового ринку.
Одним з пунктів цього рішення може стати спроба розділити сфери впливу між Всеукраїнським депозитарієм цінних паперів (ВДЦП) і Національним депозитарієм (НДУ).
За словами голови наглядової ради НДУ Віктора Івченка, його пропозиції до рішення зводяться до виконання указу президента щодо створення Національної депозитарної системи на базі НДУ. Пан Івченко нагадав, що обговорення ідеї про злиття НДУ і ВДЦП суперечить рішенню Радбезу від 15 червня 2007 р. "У рішенні передбачено, що НДУ повинен стати центральним депозитарієм, незалежним від комерційних структур", - підкреслює пан Івченко. Якщо ж у рішенні буде рекомендація про злиття між ВДЦП і Нацдепозитарієм, це, по суті, буде означати поглинання останнього комерційною структурою через істотну різницю в розмірах статутного фонду (раніше президент заборонив НДУ збільшувати статутний фонд до 103 млн. грн). "Якщо це злиття відбудеться, контроль над депозитарною системою одержать комерційні організації, пов'язані з Олександром Гінзбургом", - стверджує Віктор Івченко.
Втім, принцип володіння пакетом не більше 5% в статуті ВДЦП поки ніхто не скасовував. Тому голова правління Міжрегіонального фондового союзу (МФС, уливається у ВДЦП), Микола Швецов вважає можливу протидію надуманою. "Питання розвитку фондового ринку ставиться більш глобально. Це не чергове розбирання, це спроба систематизувати проблеми депозитарної системи", - заявив Швецов. За його словами, питання злиття депозитаріїв або поділ їхніх функцій не є першочерговим.
Головним у рішенні РНБОУ може стати структуризація проблем ринку і шляхи до їх вирішення. Приміром, зараз ДКЦПФР загальмувала встановлення кореспондентських відносин між депозитаріями та вважає, що необхідно приймати поправки до закону "Про національну депозитарну систему". Є проблема в розвитку розрахункової діяльності депозитарію. "Є конкретні питання, які не полягають в назві депозитарію і не в працевлаштуванні окремих людей і поділі повноважень", - підкреслив Микола Швецов. При цьому він відзначив, що будь-яке рішення РНБОУ, неприйнятне для ринку, свідомо буде пшиком.
А учасники ринку хочуть єдиного центрального депозитарію, на роботу якого можна буде вплинути. "Мені однаково, як він буде називатися, він повинен працювати", - говорить керівник ІК, що побажав не називати себе.
Голова ДКЦПФР Анатолій Балюк заявив, що зведенням рахунків між депозитаріями в РНБОУ ніхто не займається. "Ми повинні зробити таку депозитарну систему, яка б дозволила проводити тисячі операцій за секунду, як це працює за кордоном", - відзначив пан Балюк. За його словами, початок цьому процесу може бути покладено відразу після прийняття закону "Про національну депозитарну систему", що перебуває у ВР. "Через півроку після цього відбудеться злиття ВДЦП і НДУ, і ринок буде розвиватися", - говорить чиновник.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас