Дорога ложка до обіду Огляд фондового ринку (15-19 вересня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорога ложка до обіду Огляд фондового ринку (15-19 вересня)

Фондовий ринок
215
Минулий тиждень був важким для всіх світових ринків. Однак до його кінця намітилося кілька підбадьорливих тенденцій.
"Зовнішні новини, які надійшли останнім часом, у масі своїй несуть позитивний настрій. По-перше, Федеральна резервна система США і Центробанки Європи домовилися про скоординовані дії з підтримки фондового ринку. По-друге, ринки, зокрема, американські, доброзичливо сприйняли новину про те, що ФРС підтримає найбільшу страхову компанію США - AIG. По-третє, за твердженням декількох експертів, став зрозумілий масштаб проблем фінансового сектора США. Адже найбільше лякає невизначеність - адже коли відомо, з якою проблемою маєш справу, легше зрозуміти, які заходи потрібно приймати", - відзначив директор з управління активами КУА "ПІО ГЛОБАЛ Україна" Сергій Уткін.
"Український фондовий ринок відзначився низкою зупинок торгів на ПФТС, а також трохи запізнілими заходами щодо регулювання порядку проведення торгів з метою мінімізації наслідків падіння індексу", - говорить Сергій Уткін.
По-перше, це рішення ради ПФТС про розширення критеріїв щодо припинення торгів у зв'язку з "ціновою нестабільністю": відповідно до рішення ради ПФТС, для акцій, які перебувають у котирувальному списку 1 рівня і/або входять до складу індексного кошика ПФТС, встановлені наступні критерії "цінової нестабільності":
- зменшення/збільшення ціни угоди в порівнянні із ціною останньої угоди попередньої торговельної сесії (або ціною останньої угоди до моменту припинення торгів) більш ніж на 10%;
- зменшення/збільшення індексу ПФТС у порівнянні з індексом попереднього торговельного дня (або з останнім значенням до моменту припинення торгів) більш ніж на 5%.
По-друге, з 18 вересня на ПФТС тимчасово скорочені розрахунки за угодами на біржі до трьох днів. Рішення прийняте з метою "запобігання маніпуляцій і зниження ліквідності", а також збільшені повноваження біржі для припинення торгів.
"Заходи правильні, але запізнілі - їх треба було застосовувати ще з травня, коли стало зрозуміло, що загальна тенденція на світових ринках визначить падіння українського. У сьогоднішніх 70% падіння значна спекулятивна складова: за даними ДКЦПФР за період з 1 лютого по 31 липня в ПФТС було зареєстровано 42 тис. угод на загальну суму 25 млрд. грн., а виконано тільки 39 тис. договорів на суму 19 млрд. грн. - різниця 6 млрд. грн., що дуже багато для нашого ринку. Ці дані підтверджують наявність спекуляцій", - підкреслив директор з управління активами ПІО ГЛОБАЛ Україна.
"Якби ці заходи були вжиті три-чотири місяця тому, то сьогодні ми мали б не 70% падіння, а менше", - підкреслив Сергій Уткін.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас