Експерт: Ситуація на українському фондовому ринку близька до стану "технічного дефолту" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ситуація на українському фондовому ринку близька до стану "технічного дефолту"

Фондовий ринок
1623
Фінансова криза, що особливо загострилася на цьому тижні, не могла не відбитися і на вітчизняному фондовому ринку. Однак, вплив зовнішніх факторів був не таким сильним, як внутрішні причини. Неучасть у торгах закордонного капіталу, спекулятивна діяльність місцевих гравців, практично відсутність до ринку інтересу з боку держави і найбільших власників - все це привело до того, що ситуація на українському фондовому ринку близька до стану "технічного дефолту". Таку думку кореспондентові BIZ.liga.net висловив генеральний директор компанії з управління активами (КУА) "Інеко-Інвест" Олег Морква.
Останні події та обстановка, як на світових фондових ринках, так і на вітчизняному і російському, показали, що фінансова криза привела до ситуації, коли інвестори, за великим рахунком, залишають фондові ринки повсюдно - як у країнах, що розвиваються, так й у розвинених економіках. "Навіть у розвинених економіках у цей час інвестори не готові вкладати в цінні папери і з першою ж нагодою намагаються позбутися від тих акцій, по яких існують ризики - це, насамперед, компанії фінансового сектора - банки, інвестиційні та страхові компанії", - говорить О.Морква.
Однак експерт відзначає, що останнім часом український ринок знижувався через внутрішні фактори. "Що стосується безпосередньо нашого фондового ринку, то протягом як мінімум двох місяців "погоду" на ПФТС робили місцеві гравці. Нерезидентний капітал, а також КУА, на українському фондовому ринку в торгах практично не брали участь. Місцеві гравці-спекулянти намагалися на коротких продажах заробити на свою операційну діяльність, і це все привело до того, що, по суті справи, ціни на папери українських емітентів могли падати на як завгодно низькі рівні. Так, у нинішній вівторок зокрема вони могли впасти не на 14%, як було по індексу ПФТС, а на всі 20-25%. Тобто, якби торги не були б зупинені, падіння українського фондового індикатора могло скласти близько 20%", - підкреслює він.
По суті справи, ситуація на ПФТС, на думку О.Моркви, близька до "технічного дефолту" - за відсутності потенційного покупця ціна акцій може бути опущена до будь-якого рівня. "У цей час ціла група ліквідних паперів уже торгується на рівні всього декількох номіналів вище, ніж їхня балансова вартість - це стосується низки підприємств енергетики, ГМК, акцій ліквідних банків, той же "Укртелеком", - відзначає він.
Як прогнозує гендиректор КУА "Інеко-інвест", якщо подібна ситуація протриває на ПФТС ще кілька місяців, а ймовірність цього "досить висока" - то ціни по деяких ліквідних паперах будуть прагнути до їхньої номінальної вартості. Однак, на думку О.Моркви, поточна ринкова вартість цих паперів все-таки не відображає їхньої реальної вартості. "Ці підприємства насправді коштують на порядки вище, ніж їх поточна біржова ціна. Проте, відсутність інвесторів, а також будь-якої підтримки, як з боку держави, так і найбільших власників акцій у ці важкі для біржового українського ринку часи, продовжують стимулювати падіння цін на українські акції. У такій ситуації біржова торгівля являє собою скоріше ілюстративний, ніж об'єктивний характер", - підкреслює він.
За інформацією КУА "Інеко-Інвест", на поточному тижні середньоденний обсяг торгів на ринку акцій становив близько 8 млн.грн., хоча ще наприкінці серпня середньоденні торги на день були понад 60 млн.грн. "Якщо відсутність інтересу з боку нерезидентів та ігнорування торгів на біржі великими вітчизняними продавцями і покупцями збережеться і далі, то під тиском розпродажів близьких до банкрутства фондових спекулянтів уже в найближчій перспективі (два-три місяці) може привести до падіння ринкових цін на більшість ліквідних українських акцій до рівня близького з їхньою номінальною вартістю", - прогнозує О.Морква.
Не додає оптимізму для найближчих перспектив розвитку українського біржового ринку й індиферентна позиція держави та реальних власників підприємств. "Складається враження, що українським найбільшим власникам, за великим рахунком, однаково, скільки будуть коштувати папери їхніх компаній в Україні", - відзначає експерт. "Відсутність інтересу до фондового ринку України, як з боку держави, так і з боку найбільших власників, може привести до того, що ці папери знеціняться до "непристойних" рівнів, що можна буде розцінювати як стан "технічного дефолту", коли біржова вартість українських паперів по інвестиційно-привабливих і фінансово успішних українських підприємствах буде на порядки нижча, ніж їх справедлива ринкова ціна. Можливо, якийсь позитив ринку зможе додати прийняття парламентом Закону про акціонерні товариства. Але навряд чи якісь позитивні зміни для портфельних, приватних та інституціональних акціонерів, які в основному і зацікавлені в біржовій капіталізації українських емітентів, зможуть відбутися в найближчі кілька місяців", - резюмує О.Морква.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас