Фінансова криза у США обійдеться банківській системі Німеччини колосальними втратами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансова криза у США обійдеться банківській системі Німеччини колосальними втратами

Фондовий ринок
1091
Тільки крах Lehman обійдеться банківській системі Німеччини приблизно в 6 млрд євро. У цей час навіть неясно, чи зможе цю суму покрити Фонд страхування внесків при німецькому Союзі німецьких банків.
Неймовірно, але факт: у понеділок два банкіри державного банку Kreditanstalt für Wiederaufbau (Kf ) упустили в нікуди 300 млн євро. Про цю і менш курйозні втрати пише сьогодні німецька газета Die Tageszeitung.
Двоє банкірів переказали гроші на рахунки неплатоспроможного нью-йоркського інвестиційного банку Lehman Brothers. При цьому кожний, хто наприкінці минулого тижня дивився телевізор, слухав радіо або читав газети, знає про останню банківську кризу на Уолл-стріт. Адже вже в неділю світ облетіли кадри, на яких співробітники Lehman Brothers поспішно залишають свої офіси. Однак обидва банкіри Kf, швидше за все, проспали все це у свої заслужені вихідні. Тепер їм доведеться поплатитися роботою.
Державні банкіри, що нібито користуються практично необмеженими гарантіями з податкових коштів, виявилися неспроможними - з такою критикою обрушилися не тільки опозиційні політики зі СВДП. Може, і так. Однак промах Kf, перевершити який досить складно, відображає загальну ситуацію в банківському секторі - причому не тільки у ФРН: нові хвилі фінансової кризи в Америці дуже чітко демонструють, що спрага швидко заробити грошей здатна перекреслити всі гарантії. Оскільки сотні мільйонів євро втратив не тільки Kf - Allianz-Versicherung зазнає збитків у розмірі 400 млн євро, втрати Münchener Rück складуть 300 млн євро.
Тільки крах Lehman обійдеться банківській системі Німеччини приблизно в шість мільярдів євро. У цей час навіть неясно, чи зможе цю суму покрити Фонд страхування внесків при німецькому Союзі німецьких банків.
Тобто цілком можливо, що доплачувати доведеться самим фінансовим інститутам - що неодмінно позначиться на реальній економіці. Банки, які занадто довго розраховували на легкі гроші із кредитів за американську дешеву нерухомість, тепер дотримуються надмірної обережності і вимагають величезні надбавки за ризик.
Уже сьогодні кон'юнктура значно погіршилася - це незабаром буде й у Німеччині коштувати робочих місць. Інакше кажучи, прийшов час, щоб політики не тільки в Німеччині внесли до порядку денного питання про регулювання фінансових ринків.
Нагадаємо, Уолл-стріт у понеділок, 15 вересня, пережила найгірший день після подій 11 вересня 2001 року на тлі посилення тривоги про стабільність фінансової системи США, викликаної банкрутством Lehman Brothers і труднощами страхової компанії AIG.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас