Корпорації скуповують свої акції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корпорації скуповують свої акції

Фондовий ринок
1164
Обвал фондових ринків породив практику buyback. Корпорації різних країн світу скуповують власні акції, що подешевшали, які перебувають у вільному обігу.
Московська компанія "ВТБ Капітал" заявила, що багато російських публічних компаній удалися до buyback. До цього їх спонукують зовсім протилежні причини. Одні корпорації хочуть уникнути збитків, які будуть через зниження дивідендів у майбутньому. Інші, навпаки, планують поліпшення показників і хочуть заробити на подорожчанні власних акцій.
"Справедлива вартість акцій мінімум на 20% вища, ніж поточні ринкові котирування", - пояснюють аналітики "ВТБ Капітал". За їхніми припущеннями, до операцій buyback удалися: "Лукойл", "Сургутнафтогаз", "ТНК-BP", "Норильський нікель", "Северсталь", "Аерофлот" і ще дев'ять великих компаній.
Українські компанії слідували досвіду росіян. "Корпорації викуповували свої акції і до того, як ринок пішов нижче. Об'єктивно, ми бачимо, що з падінням ринку така тенденція збільшилася. Однак прорахувати кількісно не можемо", - відзначив директор торговельного департаменту ІК "Драгон Капітал" Денис Мацуєв. "Компанії почали активно викуповувати свої акції, коли індекс ПФТС подолав рівень 400 пунктів", - додав менеджер з управління активами компанії OTP Capital Руслан Мороз.
В українських корпорацій ті ж стимули, що й у російських. "Це гарна можливість для власників збільшити свою управлінську частку або згодом продати підприємства за більш вигідну ціну", - вважає Мороз. Начальник аналітичного департаменту ГК "ТЕКТ" Роман Гриб стверджує, що в Україні обсяги викупу не дуже великі. Він вважає спекуляцію основним стимулом для викупу. "Відсоток free float українських емітентів незначний. Через цю причину компаніям просто не має сенсу викуповувати назад свої акції", - упевнений Гриб. Через цю ж причину нема рації придбати акції компаній-конкурентів.
"Можна викупити акції, щоб скасувати їх, залишити в казначействі, пустити на опціонну програму для менеджменту", - назвав інші причини для buyback Мацуєв.
Найбільша складність - знайти гроші на проведення викупу. Найчастіше для цього доводиться вилучати кошти з обігу. "Це може привести до негативних наслідків для компаній", - застерігає Гриб.
В іншому корпорації мало чим ризикують. "Фундаментально, українська економіка залишається в безпеці. Основні експортовані товари, на відміну від нафти, захищені від спекулятивного зростання цін. У нерухомості намічається бум, особливо в міру активізації підготовки до Євро-2012", - упевнений аналітик "Альфа Капітал" Андрій Губачев.
Мацуєв допускає, що поки акції залишаються недооціненими, операції викупу можуть активізуватися. "Зараз гарний час для buyback. Чим нижче ринок, тим більше охочих проводити такі операції", - відзначив експерт.
Гриб не згодний з ним. "Найближчим часом не варто очікувати істотних бай-беків, тому що багато компаній - на стадії розширення і зростання. Їм важливіше залучення нового капіталу для фінансування розвитку, а не використання вільного капіталу для викупу назад своїх акцій", - вважає експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас