ФРС нам не допоможе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС нам не допоможе

Фондовий ринок
785
Федеральна резервна система (ФРС) США пішла на зниження ставки з 2% до 1,75%. Це викличе зниження LIBOR і тимчасовий стрибок фондових індексів. Однак кредити для українських банків і компаній не стануть дешевшими.
Стрімко зростаючий зовнішній борг і втеча інвесторів з ринків, що розвиваються, підвищують ризики кредиторів і загрожують девальвацією гривні.
"Криваві понеділок і вівторок", як охрестили початок цього тижня фондовики, привели до викиду на ринок величезної кількості акцій американських компаній. Інвестори шукають більш надійні активи, якими поки бачаться казначейські облігації США. Наростаючий попит на них стимулює зростання курсу долара і підвищення LIBOR. Зокрема, ставка лондонського міжбанку по кредитах овернайт підскочила вдвічі - до 6,41%, що означає небажання банків кредитувати один одного.
Дії ФРС трохи остудять грошовий і підігріють фондовий ринки. Однак ситуація для економік, що розвиваються, не покращиться - через стрімке зростання дефіциту поточного рахунку та зовнішньої заборгованості EM. Причому Україна належить до найбільш неблагополучного сегмента ринків, що розвиваються. Коефіцієнт покриття валового зовнішнього боргу України валовим продуктом становить 58%.
Тобто, показник впритул наблизився до максимального безпечного рівня боргового навантаження для країн з економікою, що розвивається (60% ВВП). Таке співвідношення створює курсові ризики для української економіки, курсова стабільність у якій забезпечується винятково за рахунок зовнішніх позик. Варто іноземним інвесторам обмежити приплив капіталу в Україну, і девальвація, як в 1998 р., буде лише справою часу.
Найбільшими позичальниками на зовнішніх ринках є банки.
При цьому валовий приріст зовнішньої заборгованості вітчизняних банків у третьому кварталі склав 13,4%. За словами голови ради Національного банку Петра Порошенка, кредитні вимоги банків з початку року збільшилися приблизно на 20%, а валовий приріст фінансування банківської системи з-за кордону склав 24,1%.
У той же час темпи збільшення дефіциту поточного рахунку платіжного балансу набагато випереджають цей показник і становлять близько 80%. Кабмін уже переглянув негативне сальдо зовнішньої торгівлі за підсумками року з $15,4 млрд. до $17,7 млрд.
Рада НБУ додала олії у вогонь, спрогнозувавши, що до кінця року банки і підприємства повинні погасити зовнішні зобов'язання на суму більше $10 млрд. Не виключено, що без припливу зовнішніх інвестицій під кінець року платіжний баланс стане негативним.
За словами голови правління банку "Форум" Ярослава Колесника, ціна позик для банківських установ найближчим часом буде коливатися на рівні 12% річних у доларах. Правда, одержати кредит зможе тільки обмежена кількість кредитно-фінансових установ. "На мій погляд, розраховувати на залучення зовнішніх позик у поточній ситуації можуть тільки компанії з високими показниками ліквідності, що мають підтримку закордонних фінансових груп. Значні обсяги споживчих та іпотечних кредитів при цьому будуть розглядатися інвесторами як недолік", - говорить пан Колесник.
Банкам з недоліками в балансі одержати позики буде вкрай складно. "Ставки по нічних кредитах на міжнародному ринку вперше останнім часом досягли 10-11%, іноземні банки скорочують ліміти, що робить практичні неможливим для українських банків залучення зовнішнього фінансування в цей час", - вважає голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас