Західна преса пов'язує падіння російських ринків з політикою Кремля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Західна преса пов'язує падіння російських ринків з політикою Кремля

Фондовий ринок
499
Після історичного максимуму в травні провідний російський індекс РТС знизився до 1400 пунктів - через важкі політичні кризи, такі, як суперечки навколо цінової політики металургійного концерну Мечел і початок війни на Кавказі.
Тільки в серпні, за повідомленнями російського Центробанку, було відкликано близько 3,5 млрд євро капіталу. Незважаючи на політичну нестабільність, експерти підкреслюють, що фундамент російської економіки міцний, а російська біржа входить до числа найпривабливіших із всіх бірж країн, що розвиваються, пише Патрік Балдіа у виданні Die Presse.
Завдяки величезному запасу сировинних ресурсів Росія входить до числа тих країн, що відрізали великий куш під час сировинного буму останніх років. Близько двох третин від усього обсягу експорту припадає на нафтогазовий сектор. "Росія стоїть на сировинних цінах, через них вона може і загинути", - вважає Ута Бок, головний аналітик Investkredit.
Ми опинилися в зовсім незнайомій ситуації, панують страх і заціпеніння.
Правда, у цей час потрібна незвичайна витримка: всі провідні фонди перебувають сьогодні в мінусі, і подальше зниження також цілком можливо. Принаймні на найближчі тижні експерти прогнозують продовження нестабільності.
"Ми опинилися в зовсім незнайомій ситуації, панують страх і заціпеніння, - посилається на слова Кріса Уіфера, головного стратега інвестиційного банку Уралсиб Financial Times. - Ніхто не знає, чим це закінчиться".
Міністр фінансів Олексій Кудрін сказав, що нинішній стан фінансової системи не можна назвати системною кризою, але Центробанк зробив одноденне вкладення у валютний ринок на рекордну суму 14,6 млрд доларів, відзначає видання.
Однак, за словами гравців, банки припиняють видачу кредитів компаніям другого та третього ешелонів, а брокери переривають кредитні лінії. Один великий московський інвестиційний дім "Кит-Фінанс" учора ввечері підтвердив чутки про те, що він не в змозі здійснити виплати по низці короткострокових позик.
У вівторок російський уряд не припиняв спроб заспокоїти місцеві ринки, - відзначає Грегорі Л. Уайт у виданні TheWall Street Jornal.
"Криза сама себе розкручує", - пояснив Рон Сміт, фахівець зі стратегічного планування з Альфа-банку. Найсильніше постраждали, у числі інших, акції банків та енергетичних компаній: державний банк ВТБ упав на 29%, нафтовий гігант Роснафта - на 19%, а газовий монополіст Газпром - на 17%.
За словами бізнесменів та аналітиків, ці потрясіння напевно перетворять російський бізнес і, можливо, стануть перешкодою для амбіційних планів зростання, які плекає Кремль.
Економісти також вказують, що фінансові потрясіння, що підсилюються, у найближчі місяці напевно позначаться на швидкому економічному зростанні Росії, оскільки в компаній і банків зникнуть джерела фінансування.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас