Казахстанський фондовий ринок продовжив падіння разом зі світовим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахстанський фондовий ринок продовжив падіння разом зі світовим

Фондовий ринок
345
Казахстанський фондовий ринок буде продовжувати падіння, вважає віце-президент Казахстанської фондової біржі (KASE) Андрій Цалюк.
"Природно, Казахстан не залишився осторонь від падіння всіх фондових ринків. Більше того, є така деталь: десь із середини липня світові ринки падати, взагалі ж, припинили і пішли в боковому тренді, а от фондові ринки нашого і російського ринків продовжували падати так само швидко. Цей факт дає мені підстави вважати, що зараз світові фондові ринки просто наздоженуть нас, а от ми будемо падати приблизно з тією ж швидкістю, з якою і падали", - сказав він агентству "Інтерфакс-Казахстан".
За словами Цалюка, торги у вівторок це підтверджують. "До обіду наш індекс (KASE) упав усього на 0,6%, а зараз падіння вже 4,11%. Це дуже велике падіння навіть для нашого ринку. При цьому ми бачимо, що (акції) "Казахмис" упав на 10,2%, "Халик" (Народний банк) - на 12%. Пов'язано це з тим, що лондонський ринок відкрився і, природно, це вплинуло на нас", - відзначив він.
"Тому прогнози такі, що, безумовно, ми з усією Азією, з усією Європою, з усією Америкою теж будемо падати", - додав Цалюк.
Відповідаючи на запитання, коли, на його думку, можна чекати підйом ринку, віце-президент KASE відповів: "Думаю, вам цього зараз не скаже ніхто".
"Десь у другому півріччі 2006 року наш ринок, наш індекс, стабілізувався приблизно на рівні 1600 пунктів, і тоді акції були найбільш адекватно оцінені ринком, не переоцінені і не недооцінені. Але потім наш індекс вийшов на 2500 пунктів, і от зараз знову опустився на 1600. Чесно кажучи, я думав, що чисто по технічному аналізі і навіть ідеологічно зараз наш ринок буде шукати дно", - відзначив Цалюк.
"Але я все-таки схиляюся, що це ще не дно ринку. Зараз Захід підніс сюрприз, я ще чекаю сюрпризів від рейтингових агентств, які можуть, взагалі ж, негарно пройтися по рейтингах наших банків, і, можливо, навіть по рейтингу країни трохи пізніше, аналізуючи результати діяльності за 9 місяців і фінансову звітність, що надійде до них. Тому, я думаю, що це ще не дно, і ми ще можемо падати", - підкреслив він.
Тим часом Цалюк відзначив, що жоден позитивний прогноз не виправдався. "Тобто, у принципі, ситуація увесь час іде трохи гірше, ніж той оптимізм, що був заявлений", - сказав він.
"Хоча в той же час я підкреслюю, що в нас, дійсно, жоден банк не впав, ліквідність відновлена, хоча в нас є, звичайно, певні проблеми з якістю позикового портфеля", - відзначив Цалюк.
"Але те, що всі говорили, що чуть-чуть і це (криза) скінчиться, і ціни на нерухомість підуть вгору, і нам почнуть давати гроші, - насправді такого позитиву все-таки не відбувається. Це мене насторожує і дозволяє говорить про те, що, загалом, проявляти оптимізм у поточній ситуації, напевно, потрібно з великою оглядкою. Треба бути більше реалістом. І говорити про те, що, дійсно, може бути і друга, і третя хвиля кризи, і, на жаль, вона буде позначатися на Казахстані", - вважає Цалюк.
"Якщо вона (чергова хвиля кризи), може ніяк не вплине на якість нашої банківської системи, то на фондовий ринок вона не може не впливати. Тому що наш фондовий ринок уже є корельованим, завдяки тому, що провідні компанії, тобто їхні часткові інструменти, котируються на Лондонській фондовій біржі, насамперед. І якщо Лондон падає, то, на жаль, наш ринок теж падає слідом за ним. Тобто, наші інвестори від цього втрачають гроші, наші ПІФи від цього втрачають вартість і, загалом, цей негативний вплив, на жаль, очевидний", - сказав він.
Тим часом голова правління Національного банку Анвар Сайденов заявив на прес-конференції у вівторок в Алма-Аті, що в Казахстані не спостерігається відтоку капіталу на тлі негативних звісток з-за кордону.
"Відтоку капіталу в нас не відбувається. Та основна втрата, що могла бути завдана казахстанському фінансовому ринку, у тому числі і присутністю на ньому спекулятивних капіталів нерезидентів, вона уже була здійснена торік. Цього року цього не відбувається. Тому в нас ситуація інша", - сказав він.
"Зрозуміло, що є вплив на акції казахстанських банків, які котируються в Лондоні, але це все в межах обмеженого впливу, оскільки основний удар на казахстанський фінансовий ринок, на фінансові інститути припав торік, а цього року ми змушені працювати в умовах наслідків цього негативного розвитку подій. Але таких сюрпризів неприємних зараз не відбувається", - додав Сайденов.
Він також заявив про відсутність кризи ліквідності в казахстанських банків.
"Крім попиту на ноти, що існує, ми досить великий обсяг депозитів банків тримаємо в Нацбанку. Це до слова про те, що проблем з ліквідністю в наших банків не існує. Раз такі великі обсяги тримаються як у депозитах у Нацбанку, так й у нотах Нацбанку - це означає, що питання ліквідності, що, якщо повернутися до подій минулого року, не є вже таким гострим", - сказав він.
Цінні папери низки казахстанських компаній у понеділок продемонстрували падіння на міжнародних фондових біржах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас