Експерти: Погано, але не смертельно - ПФТС втретє за два тижні зупинила торги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Погано, але не смертельно - ПФТС втретє за два тижні зупинила торги

Фондовий ринок
477
"Кінець минулого тижня був напруженим і не передвіщав позитива. Сьогоднішня новина про банкрутство американського банку Lehman Brothers підкосила і європейські, американські та російські майданчики - всі відкрилися в "мінус". Українська основна біржа - ПФТС - втретє за два тижні зупинила торги - із самого початку роботи майданчика більшість котирувань впали більш ніж на 7%", - говорить директор з управління активами КУА "ПІО ГЛОБАЛ Україна" Сергій Уткін.
"Хочу відзначити, що ця ситуація пов'язана насамперед з панікою на світових майданчиках, а не з тим, що українські емітенти самі по собі настільки погані. Останні тижні падіння - стабільна ситуація на світових біржах, підвищення індексів в окремі дні - одиничне явище", - відзначив Сергій Уткін.
"Що стосується українських банків, то, на нашу думку, банкрутство не загрожує більшості з них - банкрутство Lehman Brothers ніяк не впливає на стабільність наших банків. Хоча, криза може зачепити ті вітчизняні банки, які залучали фінансування з-за кордону. На тлі загальної паніки, європейські банки-кредитори теоретично можуть зажадати повернення притягнутих українськими банками синдикованих кредитів або збільшити процентну ставку, що ускладнить обслуговування боргу. Але треба сказати, що такий ресурс далеко не основний в структурі пасивів українських банків. В основному банки орієнтуються на залучення ресурсів на внутрішньому ринку", - відзначив Сергій Уткін.
"Ситуація на фондовому ринку залишається напруженою, і навряд чи повернеться в кращу сторону найближчим часом. Банкрутство Lehman Brothers показало всю глибину проблем, що існують на американському фінансовому ринку, і можливу глибину проблем на європейському ринку. Допомогти ринкам можуть заходи, які розпочнуть центробанки США та Європи. Ми вважаємо, що ситуація погана, але не настільки, щоб кричати "все пропало!"", - вважає директор з управління активами ПІО ГЛОБАЛ Україна.
За матеріалами:
ПІО Глобал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас