Вкладники не вірять у хороше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкладники не вірять у хороше

Фондовий ринок
2782
Слідом за падінням індексу ПФТС знижується і вартість чистих активів відкритих інвестиційних фондів. Минулого тижня індекс упав на 11,92%, фонди втратили 4,4%. Середня прибутковість за тиждень склала -3,3%. Уникнути падіння вдалося лише одному фонду.
Минулий тиждень почався для світових фінансових ринків черговим падінням на тлі появи невтішних макроекономічних даних США, що свідчать, зокрема, про збільшення безробіття. У середині тижня статус-кво був частково відновлений, до чого приклав руку уряд США, що вирішив взяти під своє крило два іпотечні гіганти - Fannie Mae та Freddie Maс, що перебувають на межі банкрутства. Але наприкінці тижня індекси знову впали через невдалу спробу Lehman Brothers - одного з найбільших інвестиційних банків США - продати частину своїх активів корейським інвесторам.
Після ослаблення урагану "Айк" і чуток про те, що ОПЕК не планує зменшувати квоту видобутку, продовжила знижуватися ціна на нафту. Жовтневі ф'ючерси на марку WTI на Нью-Йоркській біржі впали до $103,26 за барель. Зниження цін на нафту та ескалація конфлікту між Росією і Заходом продовжували втримувати російський фондовий ринок у сумному становищі, що аналітики вважають найгіршим за останні кілька років. Біржова криза кінця серпня - початку вересня 2008 р. уже обійшлася фінансовій системі Росії в $35-40 млрд. Саме в стільки оцінюється сума коштів, виведених інвесторами із країни. За словами експертів, іноземні інвестори масово переглядають свої довгострокові стратегії на ринках, що розвиваються, у цілому і на російському зокрема, скорочуючи свою присутність у регіоні.
"Однією з найважливіших причин зростаючої недовіри іноземних фондів до РФ стали часті корпоративні конфлікти, - відзначає інвестиційний керуючий КУА "Бонум Груп" Аудрюс Міцюкявічюс. - Інвестори були налякані втручанням держави в дискусію акціонерів нафтової компанії ТНК-BP. Додала олії у вогонь неясність із відкликанням ліцензії в підприємства "Русіа-Петролеум".
Український фондовий ринок знову продемонстрував залежність від негативних новин як на світових ринках, так і на локальних. За минулий тиждень фондова біржа ПФТС кілька разів припиняла торги, щоб стримати обвал ринку. Тільки 5 вересня індекс ПФТС втратив 6,92%, а за тиждень - 11,92%.
На ринку інститутів спільного інвестування тривало зниження вартості активів в управлінні. За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ), відкриті фонди в середньому втратили 4,4%, тоді як тижнем раніше цей показник становив 1,67%. Зменшилися активи всіх фондів, крім "ОТП Класичного", що додав 0,1% за рахунок збільшення вартості портфеля в управлінні. Найбільших втрат зазнали фонди "Класичний" (-0,83 млн. грн., або -4,68%) і "Альтус-збалансований" (-2,35 млн. грн., або -6,47%). Скорочення фондів відбувалося в основному за рахунок зниження вартості їхніх портфелів через падіння фондового ринку. Середня прибутковість відкритих ІСІ, за даними УАІБ, за сім днів склала -3,2%. Всі фонди, за винятком того ж "ОТП Класичного", що набрав +0,08%, продемонстрували негативні результати.
За місяць - з 10 серпня по 10 вересня - середня прибутковість відкритих фондів склала -7,26%, причому єдиним фондом, що показав позитивну прибутковість, знову виявився "ОТП Класичний" (+1,16%). Найнижчу прибутковість за цей період показали "Бонум оптимум" (-13,77%), "СЕМ Ажіо" (-13,5%) і "Магістр-фонд збалансований" (-12,04%). З початку поточного року учасники відкритих фондів у середньому втратили 23,63% вартості вкладень, у той час як індекс ПФТС знизився на 53,11%.
Ольга Галицька
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас