Експерт: Український біржовий ринок на цьому тижні продовжив "безвольне" падіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Український біржовий ринок на цьому тижні продовжив "безвольне" падіння

Фондовий ринок
368
Український біржовий ринок на поточному тижні продовжував безвольно і практично без опору котитися вниз. Після 7-процентного провалу 5 вересня, у понеділок фондовий український ринок, як і очікувалося, зробив технічний відскік, у результаті якого більшість ліквідних акцій подорожчала на 3-5%, а індекс ПФТС виріс на 3,3%, що дозволило трохи відіграти п'ятничне падіння. Про це повідомив генеральний директор КУА "Інеко-Інвест" Олег Морква.
Однак, за словами експерта, у наступні дні тижня під тиском негативного тла з міжнародних фондових ринків та особливо з російського, де 9 вересня його ринкова капіталізація знизилася на 7,5%, а 10 вересня впала ще на 4%, українські акції продовжували стрімко дешевшати. "У результаті панічних розпродажів ринкова вартість ліквідних українських паперів за вівторок і середу знизилася на 2-25%, а індекс ПФТС пішов за два дні вниз більш ніж на 8%", - відзначив О.Морква.
Як відзначив генеральний директор КУА "Інеко-Інвест", у четвер обвал українського фондового ринку продовжився і, незважаючи на те, що ПФТС знову, як і 5 вересня, двічі припиняла торги, склав по закінченні торговельної сесії майже 6%. "Тільки за 11 днів вересня український фондовий ринок уже впав на 19,5%, зробивши цілком реальним украй песимістичний сценарій розвитку подій на українському біржовому ринку, з падінням фондового індикатора ПФТС у вересні на 25% до рівня 400 індексних пункту", - констатує Морква.
Більше того, на думку експерта, якщо існуюча в цей час тенденція із продажами в ПФТС збережеться і далі, то до кінця місяця ціни на українські "блакитні фішки" можуть впасти до рівня 2006 року, а індексний кошик ПФТС, буде прагнути до значення 350 індексних пунктів, обвалившись до 32 місячного мінімуму.
"Такий ціновий провал може підштовхнути великих і середніх національних фондових гравців активізувати роботу із залучення на український фондовий ринок внутрішніх і зовнішніх інвестицій для покупки акцій за викидними цінами під середньострокові та довгострокові стратегії вже в жовтні-листопаді, що зупинить подальший обвал ринку.
Якщо ж цього не відбудеться, а панічні розпродажі на фондових біржах будуть тривати, під кінець року провал українського фондового ринку від рівня серпневої капіталізації може скласти 50% і більше, відкинувши його на два-три роки назад і зробивши привабливими біржові ціни для покупки і консолідації пакетів великими власниками акцій даних емітентів", - вважає експерт.
У свою чергу, на думку Моркви, дефіцит інвестиційних ресурсів і великі труднощі з поточним операційним фінансуванням будуть змушувати фондові компанії як мінімум неабияк скорочувати свій персонал, або зовсім виходити з даного бізнесу.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас