Закордонні інвестори продовжують виводити гроші з Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закордонні інвестори продовжують виводити гроші з Росії

Фондовий ринок
410
Падіння, що почалося в травні на російському ринку акцій, обумовлено зниженням цін на сировину, звинуваченнями в корпоративних зловживаннях і напруженими відносинами із Заходом, пише видання Investor's Business Daily.
Відповідно до фонду Market Vectors Russia ETF, що займається інвестиціями в російські цінні папери, з моменту травневого піка, ринок акцій Росії втратив 46% або 37% у річному вирахуванні.
Індекс ETF багато в чому пов'язаний із цінами на енергоносії, оскільки 39% тут належить нафтогазовим компаніям. Друге місце, з 22,3% займають металургійні підприємства, сектор телекомунікацій займає 13%, до банківського сектора належить 12%, а сільгоспвиробникам - 3,8%.
Таким чином, економічне становище Росії залежить від енергетичного ринку, доходи від якого становлять 5-у частину ВВП країни, робить висновок видання. Продаж нафти і газу торік приніс бюджету 65% всіх експортних доходів, та й 30% прямих іноземних інвестицій розміщаються саме в цьому секторі.
Останні 5 років російська економіка росла, у середньому, на 7% за рік, не рахуючи 2005, коли цей показник зупинився на рівні 6,4%. "Росія була улюбленицею стратегів ринку, що розвивається, займаючи це становище більшу частину першої половини року," - сказав керуючий директор EPFR Global Бред Дерхем (Brad Durham), що відслідковує глобальні потоки фонду.
"У російських акціонерних фондів були чисті припливи капіталу $3,2 млрд. протягом цього року станом на початок липня". Але почуття інвесторів з тих пір змінилися, і російські фонди протягом 10 наступних тижнів зазнавали відтік капіталу. На 1 вересня ця цифра становила $859 млн.
Виходячи з даних EPFR, що відслідковує покупки та продажі приблизно 1 тис. акціонерних фондів з активами близько $900 млрд., видно, що керуючі цих фондів продавали більше, ніж купували. Наприклад, тільки в червні та липні, вони вивели $1,5 млрд. з російських звичайних акцій.
Ґрунтуючись на тому, що закордонні інвестори продовжують виводити гроші з Росії, відновлення ринку малоймовірно в найближчому майбутньому, говориться у звіті Merrill Lynch. Але російський рубль, імовірно, буде цінуватися проти інших провідних валют протягом цього року, якщо політична ситуація стабілізується, говориться в повідомленні.
Ще один потенційно негативний сигнал для ринку - скасування прибуткової угоди між Москвою і Вашингтоном в сфері цивільного ядерного співробітництва, що могло б принести Росії мільярдні доходи. Це явна демонстрація невдоволення США діями Росії в Грузії.
Проте, звучать й оптимістичні прогнози з боку експертів. Незважаючи на те, що протистояння в грузинському питанню може зашкодити російському ринку в цей час, в остаточному підсумку це буде мати незначний ефект, вважає засновник Conrad Group Вільям Нобрега.
"Західна Європа занадто прив'язана до Росії енергопоставками. Це могла б бути дуже холодна зима в Німеччині, якби вони надавали занадто велике значення цьому", - сказав Нобрега.
Росія також потребує підтримки Європи щодо вступу у СОТ, говорить Нобрега і додає, що налаштований оптимістично із приводу російського фондового ринку, що стосується банківського сектора, розподілу і логістики, а також індустрії розваг і ЗМІ.
Засновник Conrad Group вважає, що нафта впаде до 80$ за барель під кінець року. "Нафта в 150$ нежиттєздатна, тому що світова економіка не може переварити її", - говорить Нобрега.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас