Іноземні інвестори виводять гроші: найбільше постраждала Україна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземні інвестори виводять гроші: найбільше постраждала Україна

Фондовий ринок
1368
Відтік коштів з ринків, що розвиваються, перевищив рівень кризи 1998 року і досяг максимуму з 1995 року, пише The Financial Times.
Тільки влітку він склав 29,5 мільярда доларів. Ці кошти були виведені з фондів, що займаються інвестуванням в акції та боргові зобов'язання країн "третього світу". У середньому на місяць інвестори виводили з ринків по 10 мільярдів на місяць
Відтік капіталу позначається на стані фондових ринків. Найбільший збиток зазнала в 2008 році Україна, чий ринок акцій упав на 58,8%. Зниження на китайському ринку за той же період склало 57%. У Росії індекс РТС упав у порівнянні з піком 19 травня на 46%, у тому числі на 12% за останні дві доби.
В останні дні ці процеси різко прискорилися. Зокрема, 9 вересня відтік з таких фондів склав мільярд доларів. Це максимальний денний показник за всю історію спостережень. Минулого тижня з ринків, що розвиваються, було виведено 1,6 мільярда доларів.
Інвестори перелякані уповільненням темпів зростання світової економіки і ситуацією в банківській системі. У цій ситуації вони йдуть із ринків, що розвиваються, сильно залежних від фінансових уливань з-за кордону. Крім того, місцеві валюти різко дешевшають відносно долара.
Різниця в прибутковості між державними облігаціями США і країн, що розвиваються, виросла на 3,3 процентних пункти, що відбулося вперше з 2005 року.
Нагадаємо, що сьогодні вже другий раз за сім днів ПФТС припиняла торги через різке падіння котирувань.
Крім того, за даними Світового банку, іноземні інвестиції в Україні найменш захищені.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас