Експерт: Ринок нерухомості України входить у фазу стагнації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ринок нерухомості України входить у фазу стагнації

Нерухомість
1971
Ринок нерухомості України входить у фазу стагнації через світову іпотечну кризу, а також внутрішнє політичне протистояння, вважає генеральний директор HCM Group (Київ) Андрій Заїка.
"Доречно говорити про те, що український ринок нерухомості входить у фазу стагнації, причому явище це не суто українське", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".
При цьому експерт відзначив, що сформована кризова ситуація на ринку нерухомості буде надалі сприяти його розвитку.
"Однак, як не парадоксально, кризова ситуація на ринку нерухомості буде сприяти його подальшому розвитку. Скорочення пропозиції на ринку неминуче приведе до збільшення попиту. Торік у Києві реалізовано 1,4 млн кв. м житла. Цього року прогнози істотно скромніші. Тобто будують менше, а потреба - нехай відкладена - у нас у житлі дуже велика", - вважає він.
На думку А.Заїки, найбільших втрат криза завдала сегменту житла середнього і нижнього класу, і це продовжиться надалі. При цьому на ринку елітного житла криза практично не позначилася.
"У сегменті середнього і нижнього класу житла важлива доступність кредиту, а ситуація на ринку іпотечного кредитування зараз дуже складна. Банки пропонують кредитів значно менше і з вищими відсотками", - відзначає експерт.
За його словами, зараз у більш виграшній ситуації перебувають ті компанії, які не будують.
На думку А.Заїки, сегменти офісної, торговельної і готельної нерухомості піддаються меншому впливу кризи.
"Якщо ж говорити про офісний сегмент, він почуває себе непогано, так само як і торговельний, і готельний. Це ті три сегменти, у які сьогодні активно вкладають гроші вітчизняні та закордонні девелопери", - сказав він.
Однак експерт відзначає, що подорожчання будматеріалів уже привело до того, що будівництво складських комплексів стало невигідно.
На його думку, "рентабельність у цьому сегменті сьогодні нижча, ніж та, котра мінімально достатня для зважених іноземних інвесторів".
А.Заїка вважає, що стабілізація ринку нерухомості наступить не раніше, ніж через 1,5-2 роки.
"Я думаю, що раніше ніж через півтора - два роки криза не закінчиться. Причому це стосується як світової економічної ситуації, так і нашої внутрішньополітичної - вибори президента в нас через півтора роки. Тому розморожування варто чекати не раніше ніж за два роки, як це не сумно. Навесні 2010 року в нас пройдуть вибори, далі літо й усе нормалізується", - відзначив він.
А.Заїка прогнозує, що вихід ринку нерухомості із кризи приведе до його консолідації та "випадання" дрібних гравців.
"Це нормально, це світова практика, сьогодні ніде у великих світових містах немає такої великої кількості забудовників як у Києві. Париж, Москва і т.п. забудовуються парою десятків забудовників, а не сотнею, як у нас", - відзначає він.
HCM Group створена в 1998 році. Її проекти включають кілька офісних, житлових, логістичних, готельних комплексів по Україні.
Серед реалізованих проектів групи - житловий комплекс "Cофійська Брама", бізнес-центри "Ігорівський" і "Панорама", п'ятизірковий готель "Опера", складські комплекси в Обухові.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас