Великі, але по п'ять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великі, але по п'ять

Фондовий ринок
873
Тривале зниження українського ринку цінних паперів привело багатьох спостерігачів до думки, що практично всі його ліквідні інструменти виявилися істотно недооцінені в порівнянні зі своїми справедливими цінами.
Це привело до часткової зміни структури інвесторів. За словами керуючих активами, зростає потік клієнтів, що інвестують дуже значні суми прямо в акції, а не через інвестфонди.
"Про недооцінку наших активів можна було говорити і раніше, але український фондовий ринок зазнав найбільші втрати у світі, упавши більш ніж удвічі, у той час як індекси США знизилися на 15-17% за аналогічний інтервал часу, - говорить керуючий активами КУА "Бонум-Груп" Олександр Спасиченко. - Такий масштабний обвал цін по всьому фронту українських акцій дав привід вважати, що будь-яка покупка з великою ймовірністю виправдає себе надалі. Тому інвестор може задатися питанням: а навіщо мені купувати фонд, коли я можу вибрати декілька найбільш сильно просілих паперів і купити їх самостійно?".
Інвестиційний керуючий Foyil Asset Management Ukraine Дмитро Мошкало підтверджує, що така тенденція на ринку вже помічена. "Якщо раніше основним клієнтом був інвестор, що цікавився покупкою інвестиційних фондів на відносно невелику суму, то зараз таких інвесторів практично не залишилося. Люди, не досвідчені в перипетіях фондового ринку, украй налякані негативним трендом, - розповідає він. - У той же час починає зростати потік клієнтів, що інвестують дуже значні суми".
За словами Мошкало, такі дії цілком виправдані. "Після настільки значної корекції фондового ринку з'явилася унікальна можливість заробити на поточній політичній та економічній нестабільності, - упевнений він. - Такі розпродажі акцій трапляються раз на п'ять-сім років". Як відзначає керуючий активами, замовлення, в основному, надходять на придбання акцій. "Сьогоднішні інвестори воліють самостійно контролювати свій інвестиційний портфель, уникаючи ризиків, пов'язаних з управлінням фондами, тому що при інвестуванні у фонди є ймовірність того, що їхні активи будуть перебувати в облігаціях і депозитах, у момент коли ринок акцій відскочить вгору", - вважає Мошкало.
У той же час, на думку експертів, така логіка швидше за все не дасть гарантованого успіху. "Далеко не всі акції в найближчому майбутньому повернуться до історичних максимумів, - вважає Олександр Спасиченко. - По деяких емітентах змінилися фундаментальні фактори, і минулі ціни здаються надмірно високими".
До того ж, зізнаються учасники ринку, масштаби даного явища поки невеликі. "На сьогоднішній день надання послуг довірчого керування цінними паперами не є пріоритетним для більшості брокерів", - вважає директор компанії "Мілленіум Капітал" Євген Андросюк. За його словами, це пов'язано в першу чергу з виниклими законодавчими складностями щодо оподаткування доходу від таких операцій.
Крім того, додає Олександр Спасиченко, обмеженням для інвесторів є і поріг входження. "Створення диверсифікованого портфеля акцій неможливо при маленьких сумах інвестицій, - роз'ясняє експерт. - Думаю, мова може йти про суми не менше 50-100 тис. грн., що дозволяє сформувати індивідуальний портфель із двох-трьох акцій".
Проте гравці ринку вірять у гарні темпи розвитку саме цього сегмента. "Ринок приватного інвестування в Україні далекий від насичення. Лише мала частка українського населення в якійсь із форм у ньому бере участь, - упевнений Олександр Спасиченко. - А в нас набагато більше заможних людей, ніж це може здатися на перший погляд".
Однак для відновлення реноме ринку спільного інвестування в очах наших співгромадян знадобиться час. "Довіра досить істотної частини інвесторів, що прийшли на ринок в останній рік, дійсно підірвана, і, на жаль, справа не тільки в неповному усвідомленні гравцями своїх ризиків, але й у недостатній компетентності, а іноді і в усвідомленій несумлінності тих, кому люди довірили свої заощадження", - говорять експерти. За їхніми оцінками, масове повернення роздрібного інвестора на ринок відбудеться не раніше 2010 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас